Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortfarande saknas 18 tsunamisvenskar

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 12.00
Anhöriga väntar ännu på att få hem saknade.

543 svenskar omkom i flodvågskatastrofen. De flesta har nu kunnat identifieras, men fortfarande saknas 18, varav 13 är barn. Hoppet att hitta alla svenskar är litet, men nere i Thailand är det fortfarande många kroppar kvar att identifiera.

På semesterön Phuket finns just nu 873 kroppar kvar som inte har identifierats. Hoppet står till att de saknade svenskarna finns bland dem. Men det kan också vara så att de spolades ut i havet, och då lär de aldrig återfinnas.

Ju längre tiden går desto svårare blir också identifieringen, menar Anders Wretling, chef för svenska id-kommissionens expertgrupp på Phuket.

– På kropparnas status förstår man att det har varit svårt att få fram bra DNA-profiler. Laboratorierna har provat, och prövar nya metoder för att få fram bra profiler, säger han.

Tandkort
I början av året gick identifieringsarbetet ganska snabbt, framför allt tack vare tandkort. Men när det gäller barn har det varit betydligt svårare.

– Det finns ofta inga röntgenbilder för barn, de är så små att de inte har besökt tandläkaren ännu. Då står hoppet till DNA-undersökningarna, säger Anders Wretling.

Ett par veckor efter katastrofen, den 7 januari, beslutade riksdagen att det under ett och ett halvt år skulle vara möjligt att få ut DNA-prover från PKU-registret där det finns blodprov på alla svenskar födda sedan mitten av 70-talet. På det sättet har flera barn identifierats, säger Anders Wretling.

Fingeravtryck
Ett annat sätt har varit att åka hem till de saknade barnen och hämta fingeravtryck från leksaker och annat de tagit i.

– Kriminaltekniker runt om i landet har besökt anhöriga och försökt ta fingeravtryck så gott det går från till exempel leksaker. Det har lett till att flera barn har kunnat identifieras.

Men fortfarande är alltså de flesta som saknas just barn, 13 stycken födda mellan 1989 och 2004.

Identifieringsarbetet fortsätter tills vidare och den svenska expertgruppen deltar åtminstone till och med februari.

Omöjligt identifiera alla
Räddningsverkets förhoppning har varit att alla svenskar ska vara identifierade vid årsdagen. Det skulle göra det lättare att gå vidare, säger informationschefen Greta Svensson. Men varken polisen eller generalkonsulatet tror nu att det är möjligt att identifiera alla.

Om vi som i flera andra länder hade haft fingeravtryck på våra id-handlingar hade åtminstone fler kunnat identifieras, hävdar Anders Wretling.

– Det hade påskyndat arbetet. Vi hade säkert haft ytterligare någon identifierad vid det här laget, säger Anders Wretling, chef för svenska id-kommissionens expertgrupp.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".