Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HD ber EG om råd om spelmonopolet

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 12.00

Den senaste tiden har flera svenska lagar kritiserats för att vara olagliga, alltså att de strider mot EG-rätten. I ett principiellt mycket viktigt beslut har nu högsta domstolen bett EG-domstolen avgöra om svenska domstolar ska pröva om lagarna är olagliga eller inte.

Det handlar i botten om det svenska så kallade spelmonopolet. Det utländska spelföretaget Unibet har stämt Svenska staten på skadestånd.

De menar att de förlorar pengar för att de inte får göra reklam i Sverige. Den svenska lotterilagen förbjuder utländska företag att verka här.

Unibet hävdar att lotterilagen är olaglig och att EG-rättens paragrafer om fri rörlighet tar över den svenska lagen.

Har sagt nej till prövning
Hittills har alla svenska domstolar sagt ”nej, det här tar vi inte upp” när Unibet försökt fått prövat om lotterilagen är laglig eller olaglig i förhållande till EG-rätten.

Motiven har varit att både regeringsformen och rättegångsbalken sätter stopp för en sån ”abstrakt normprövning” som det kallas.

Men nu har högsta domstolen bett EG-domstolen om besked om den ska pröva om lotterilagen är laglig eller inte. Om EG-domstolen svarar ja väntar alltså en prövning i HD om den svenska spelregleringens förhållande till EG-rätten.

Principiell fråga
Ett ja betyder också att det blir lättare att få prövat både i Sverige och andra länder om nationella lagar stämmer överens med eller strider mot EG-rätten, säger Ola Wiklund i Stockholm, juridiskt ombud fär spelföretaget Unibet.

– Det är en principiell fråga som inte bara är viktig för Sverige utan för alla medlemsstater, framförallt de nya medlemsstaterna i EU. De har ibland ganska outvecklade system när det gäller enskildas rättigheter. En sådan här dom kommer att få stor, stor betydelse, säger han.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".