Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritisk klinikchef får sparken efter 30 år

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 12.04
Radiumhemmets chef entledigas.

Uppdaterad 13:00
Chefen på landets största cancerklinik, Radiumhemmet vid Karolinska, får sparken. Efter att han instämt i den omfattande kritiken mot kvaliteten på Karolinskas cancervård, blev han entledigad efter mer än 30 års tjänst på sjukhuset.

– Jag måste säga att jag är ganska bestört över det sätt som man har hanterat en sådan här personalfråga, säger Ulrik Ringborg.

Det var efter omfattande kritik mot cancervården, bland annat i medierna, som sjukhusledningen valde att sparka Ulrik Ringborg.

Officiell förklaring
Officiellt heter det att han visat bristande förtorende för divisionschefen, men Ulrik Lindborg själv har en annan uppfattning.

– Jag ställer mig bakom cheferna, när det gäller svårigheterna i verksamheten och ger dem stöd i detta, men jag har inte ställt mig bakom deras krav på divisionschefens avgång, säger han.

Det är ingen hemlighet att besparingskraven på Karolinska lett till en mycket infekterad situation mellan ledningen och personalen, och protesterna har varit talrika.

Cecilia Schelin-Seidegård är en sjukhuschef som det blåser mycket runt just nu.

– Det är självklart att det finns många som är besvikna och ledsna idag. Men jag tror också att det ligger mycket in den kritik som har förekommit i flera år; att verksamheten inte är optimal på Radiumhemmet. Det är det jag måste ta ansvar och göra förändringar för.

Är det här ett sätt att få tyst på protesterna?

– Det här har ingenting att göra med att tysta några protester. Det har ju varit mycket protester runt att vården inte fungerar bra och det måste vi lyssna på, säger Cecilia Schelin-Seidegård.

Det är lätt att få en bild utifrån av att det råder något slags krigstillstånd mellan sjukhusledningen och personalen på Karolinska sjukhuset. Vill du kommentera det?

– Jag tycker inte att det råder något krigstillstånd. Det tycker jag är en felaktig bild. Däremot är det ju naturligt att det i förändringsarbeten uppstår situationer i olika lokaliteter där man kan ha olika åsikter, men det är ju en del av det arbete som vi går igenom.

Blir det en bättre cancervård efter den här åtgärden?

– Självklart gör vi den här åtgärden för att stilla den oro som finns bland medborgarna i Stockholm eftersom det ideligen kommer rapporter om att cancervården inte är bra.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".