Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

UD-personal lättad att cheferna får skulden

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 16.45
Nordlander har bytt jobb.

Personalen på UD är lättad efter att katastrofkommissionen la ansvaret för misslyckandet i samband med tsunamin på cheferna och de politiskt ansvariga.

Statsminister Göran Persson sa några dagar efter flodvågskatastrofen att det var tjänstemän på UD som inte hade skött sitt jobb och vidarebefordrat information som bar ansvaret för den senfärdiga insatsen.

Många anställda tog illa vid sig säger Mattias Lentz som då var ordförande i utrikesförvaltningens personalförening:

– Som vi tolkade det gick luften lite grann ur det. Vi menar att vi gjorde allt vi kunde för att göra de insatser som behövdes i det skedet, säger han.

Stelbenta regler
De anställda på UD är förstås lättade att det är Göran Persson och de höga cheferna som av katastrofkommissionen får skulden för att Sverige var dåligt på att hjälpa de svenskar som hamnade i nöd i Sydostasien.

Tvärtom kommer kommissionen fram till att de som verkligen var inne på UD på annandagen tidigt fick omfattningen av katastrofen klar för sig och försökte få i gång en insats, så långt de stelbenta reglerna nu tillät.

Men cheferna på den konsulära enheten stoppade alla försök att dra i gång en större samordnad aktion och som till punkt och pricka höll sig till regelverket. Och det är de, tillsammans med UD-s högsta ledning som får skulden av katastrofkommissionen.

Palm är konsul i Phuket
Två av de ansvariga cheferna har under året fått redan lämna sina poster. Det är dels chefen för den konsulära enheten Jan Nordlander som flyttats till enheten för mänskliga rättigheter. Och dels enhetschefen Christina Palm som, ironiskt nog, idag är konsul på det svenska generalkonsulatet i Phuket i Thailand, av alla ställen.

De högre cheferna sitter kvar och utrikesminister Laila Freivalds menar att den omorganisation som UD gjorde efter flodvågskatastrofen räcker.

– Eftersom kommissionens redovisning helt och hållet överensstämmer med den redovisning vi själva tog fram omedelbart efter katastrofen, så har vi ju redan genomfört de förändringar som vi fann nödvändiga, säger Laila Freivalds.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".