Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljön ska skyddas vid nya dammbyggen

Publicerat lördag 3 december 2005 kl 08.30
Kina bygger dammar i nästan alla floder.

Många byggen av vattenkraftsdammar i världen har blivit misslyckade både ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Nu har ett antal svenska myndigheter, miljöorganisationer och företag förhandlat fram en rad svenska rekommendationer för hur dammar ska få byggas.

Arbetet har letts av Swedish Water House. Här ingår bland andra Skanska, ABB och Vattenfall, biståndsorganet Sida och miljöorganisationer som Världsnaturfonden och Svenska naturskyddsföreningen.

– Ska vi bygga dammar så måste vi bygga dem på ett hållbart sätt. Det ska vara socialt hållbart, ekonomiskt hållbart och ekologiskt hållbart. Det sättet man har byggt dammar på hittills håller inte. Det finns många exempel på dammar som inte är särskilt vettiga, säger Michael Löfroth som är sötvattenexpert vid Världsnaturfonden.

Vad händer med sådana dammar?

– Det finns exempel på dammar i Afrika som ganska snabbt har fyllts igen med sedimenten som floden transporteras. Sådana dammar vill vi inte ska byggas i framtiden.

Rekommendationer om miljöhänsyn
En internationell organisation, World Commission on Dams, bildades för fem år sedan med rekommendationer om sociala och miljömässiga hänsyn vid dammbyggen. Tanken är att varje land ska anta riktlinjer för miljö och etik.

Utgångspunkten i den här överenskommelsen är att man inte kan hindra alla dammbyggen, men att de måste föregås av ordentliga miljökonsekvensbeskrivningar och planeras så att den befolkning som berörs är med i beslutsprocessen och kan dra nytta av projekten.

I många fall förstörs fiske eller jordbruk av dammbyggen och befolkningen får dessutom själva inte tillgång till en enda kilowatt elektricitet.

– Kommer människorna som finns i trakten att få dela de vinster som dammen producerar eller kommer deras förutsättningar att överleva minska radikalt. Hur blir det med miljön? Kommer vi orsaka ren artutrotning med det här projektet? Då bör vi nog avstå ifrån det, vill vi att företag ska tänka, säger Michael Löfroth.

”Vi får inte bygga ut alla floder i en region”
Dammbyggena får inte orsaka total utarmning av naturmiljön så att man inte lämnar några orörda floder kvar. I exempelvis Kina har man planer på att bygga ut en av två återstående större outbyggda floder, Nuijangfloden, som dessutom är utsedd till världsarv.

– Vi får inte bygga ut alla floder i en region. Det måste finnas kvar utrymme för de arter som ska leva där också. Där måste man göra en noggrann analys region för region och land för land för hur mycket man kan bygga ut utan att mångfalden tar för mycket skada, säger Michael Löfroth vid Världsnaturfonden.

Ett antal representanter för olika företag och myndigheter har skrivit under det här. Men vad finns det för garantier för att de verkligen kommer att följa de här rekommendationerna?

– Jag tror att de här personerna är nyckelpersoner i företagen och jag räknar med och hoppas att även de företag de representerar kommer att följa de här riktlinjerna och inte vill ge sig in i dåliga dammprojekt, säger Michael Löfroth, sötvattenexpert vid Världsnaturfonden.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".