Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olja hindrar självständighet i Västsahara

Publicerat lördag 3 december 2005 kl 12.30
Protesterna mot den Marockanska ockupationen riskerar att eskalera, tror journalisten Toby Shelley.

Naturresurserna i det ockuperade Västsahara får en allt större betydelse för den långvariga konflikten i området. Det blir allt mer intressant för ockupationsmakten Marocko att hålla fast vid Västsahara bland annat för att söka efter olja nu när oljepriserna är så höga. Samtidigt tar protesterna mot ockupationen nya former.

Jakten på olja utanför Västsaharas kust bidrar till att förlänga ockupationen. Ökenlandskapet med lång atlantkust är den enda kolonin som finns kvar i Afrika. Marocko ockuperar den största delen av området sedan 30 år tillbaka och FN har förklarat att det är ett brott mot folkrätten.

Därför är det kontroversiellt att Marocko tillsammans med utländska bolag söker efter olja längs kusten sedan några år tillbaka. Den brittiske författaren och journalisten Toby Shelley från Financial Times som noga följer utvecklingen i området säger att Marockos stora och kostsamma import av olja och de höga oljepriserna gör det alltmer intressant för landet att leta.

Fiske och fosfat
Västsahara är också rikt på fosfater. Dessutom bygger Marocko alltfler fiskehamnar längs kusten. Den ökade efterfrågan på fisk och skaldjur i världen gör det till en allt viktigare inkomstkälla för landet.

Fisket ger stora exportinkomster och skapar många jobb. Men västsaharierna får bara en liten del av de inkomsterna, säger Toby Shelley, så skulle det nog också bli om olja började utvinnas, tror han.

Samtidigt är fredsprocessen helt fastlåst, den folkomröstning om framtiden som många västsaharier väntar på skjuts hela tiden upp. Marocko vägrar gå med på självständighet och förhalar processen.

Saharas intifada
Den politiska situationen blir alltmer spänd. Västsaharierna demonstrerar på gator och torg mot ockupationen och protesterna har tagit en helt ny form det här året med större spridning och mer politisk inriktning.

Shelley liknar protesterna vid intifadan i Palestina och är orolig för att konflikten ska eskalera ännu mer. FN:s förre rättschef Hans Corell som också följt utvecklingen säger att det är viktigt att den sahariska befolkningen får inflytande över sin framtid.

– Det viktiga är ju ändå att det sahariska folket får möjlighet att uttala sig i frågan om självbestämmande och hur detta självbestämmande ska utformas, säger han.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".