Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt Högskoleprov ska förbättra urvalet

Publicerat lördag 3 december 2005 kl 11.08
Provet ska förnyas.

Högskoleprovet ska göras om. Provet kritiseras för att gynna de som är bra på ord och texter, men missgynna de som har en matematisk, analytisk förmåga.

– Om man lägger mer tyngd på de analytiska delarna kan man bättre ta fram de personer som har de förmågorna. Nu kanske det är de personer som är väldigt duktiga på de verbala delarna som får höga poäng, säger Håkan Forsberg, som är chef för Högskoleverkets utredningsavdelning.

En grupp forskare har utvärderat hur väl Högskoleprovet fungerar som urvalsinstrument för högskolestudier. Ganska dåligt, är deras slutsats.

Språkkunskaper lönar sig
De delar i provet som handlar om läsförståelse väger lika tungt som de delar som mäter matematisk och matematisk analytisk förmåga. Det kan leda till att de personer som egentligen är väl lämpade inte kommer in på sina valda ingenjörsstudier, medan de som är bra på att kunna ord och förstå texter gör det.

– Högskoleprovet kan man göra hur många gånger som helst, eftersom man får räkna det bästa resultatet. Om man tittar på hur människor ofta utvecklas, man utvecklar ju ordförståelse och de verbala förmågorna genom livet, medan de matematiska och analytiska delarna, de utvecklar man inte på samma sätt normalt sett i sitt vardagsliv.

– Om man gör Högskoleprovet några gånger blir man bättre på de här orddelarna. Då kan det också vara så att det är lite äldre grupper som kommer in på Högskoleprovet, eftersom de är duktigare på språkliga delar, säger Håkan Forsberg.

Fel personer tas in
Och forskarna har sett att de personer som kommer in via Högskoleprovet i stället för via betyg presterar sämre, skriver Dagens Nyheter. De tar färre poäng och färre blir klara med sin examen.

Högskoleverket har lyssnat på kritiken och kommer nu att göra om provet. Arbetet har redan påbörjats. Ett förslag är att vikta de olika delarna i provet beroende på vilken utbildning studenten söker.

Det nya provet blir klart att tas i bruk tidigast 2007 säger Håkan Forsberg.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Högskoleprovet

2005 anmälde sig 89 146 personer till Högskoleprovet.

Mellan 30 och 40 procent av alla studenter antas på sitt högskoleprovresultat, enligt Högskoleverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".