Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienter får sömnpiller istället för terapi

Publicerat söndag 4 december 2005 kl 08.30
200 000 svenskar tar sömnmedel regelbundet.

Det finns stora brister i behandlingen av patienter med sömnproblem. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Enligt Läkemedelsverket ska sömnproblem i första hand behandlas utan medicin. Trots det är läkemedel och självhjälp de absolut vanligaste behandlingarna.

– De har bara femton minuter på sig. De ser en förtvivlad människa som de inte har någonstans att remittera. Det är ett jätteproblem. Det jag kan få, det är ju sömnmedel, säger Hanna.

När hon var 29 år fick hon sina första sömnmediciner. Då hade hon haft svåra sömnproblem i mer än fyra år. Sömnmedlen tog hon sen varje kväll i tre och ett halvt år trots att en av medicinerna kan vara beroendeframkallande redan efter några veckor. Under den här tiden blev hon aldrig erbjuden någon annan behandling än läkemedel.

Många använder piller
Hanna är inte unik. En undersökning från Statistiska Centralbyrån visar att 200 000 svenskar tar sömnmedel regelbundet, i princip varje dag året runt.

Att äta tabletter under så lång tid kan få allvarliga konsekvenser.

– Somnar man med hjälp av sömnpiller regelmässigt några veckor glömmer hjärnan bort hur den ska bete sig för att somna spontant. Man får väldiga problem och man får sömnbesvär som inte liknar någonting man haft tidigare. Det blir mycket, mycket värre än innan man började ta pillren, säger Lena Leissner, som är överläkare på Örebro Universitetssjukhus och har jobbat med sömnfrågor i 25 år:

– Sedan är det ju så att nästan alla sömntabletter kräver att du ökar dosen undan för undan. Kroppen vänjer sig vid sömnpillren. Då kan du komma upp i mängder som är farliga för kroppens andra organ, lever och njurar till exempel, säger hon.

Ökande konsumtion
Trots att läkemedelsverket är tydliga med att sömnproblem i första hand ska behandlas utan mediciner skrivs det ut sömnmedel som räcker till nästan en halv miljon svenskar varje dag och konsumtionen har ökat med trettio procent de senaste tio åren.

Men sömnmedel fungerar bara som en tillfällig lindring, det är inget botemedel. Forskarna är överens om att den mest effektiva hjälpen mot långvariga sömnbesvär är en form av terapi, kognitiv beteendeterapi.

P1-programmet Kaliber har skickat ut en enkät till alla landets vårdcentralchefer och frågat om de tre vanligaste behandlingsmetoderna mot sömnstörningar. Cirka 300 svarade, och 95 procent uppger att råd till självhjälp är en av de vanligaste behandlingarna. 90 procent - alltså nästan lika många - skriver ut sömnmedicin. Bara en fjärdedel svarar att kognitiv beteendeterapi är en av de vanligaste behandlingarna.

Resursbrist bakom
Håkan de Klonia Killgren är läkare och specialist i allmänmedicin på vårdcentralen i Skiftinge. Han menar att det finns alldeles för lite resurser till att hjälpa patienter med sömnproblem.

– De verktyg vi har att använda är ju oftast medicinerna. I huvudsak tror jag att det handlar om att det är enklast och billigast att göra så, säger Håkan de Klonia Killgren

(Hanna heter egentligen någonting annat)

Anna Dahlqvist, P1 Kaliber
anna.dahlqvist@sr.se

Daniel Dickson, P1 Kaliber
daniel.dickson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".