Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anhöriga kräver att de ansvariga avgår

Publicerat söndag 4 december 2005 kl 12.30

Besvikelsen är stor bland många svenskar som drabbades av tsunamikatastrofen eftersom det ser ut som om ingen politiker ställs till svars och tvingas avgå efter den hårda kritiken mot regeringen i tsunamirapporten.

Peter Sälling var i Thailand under katastrofen och säger så här om efterspelet.

– Egentligen blir man ju inte så förvånad. Man anade ju tidigt hur det skulle vara eftersom de skyllde ifrån sig än på den ena, än den andra och faktiskt ljög. Nu när de bara slår ifrån sig och säger att de ska förbättra sig upplever jag det som ett stort hån.  Dels mot svenska folket, men framförallt mot alla de tusen som var där nere och drabbades och låg och väntade och behövde hjälp.

I yrkeslivet i övrigt mister ju människor jobben om de gör allvarliga fel, säger Peter Sälling.

Även Mia Bodén är besviken.

– Man hoppas ju verkligen att de tar sitt ansvar. Göran Perssons ursäkt, som kom ett år för sent, hade han gjort det för ett år sedan hade det varit mycket bättre. Att komma nu, ett år senare, det är ju nästan skrattretande, säger hon.

– Jag tycker att det är som att spotta oss i ansiktet. Om Göran Persson tror att han har en sådan organisation under sig, då är det ju de han har satt att leda den organisationen som har gjort fel, och då ska de gå. Men om Göran Persson visste att det inte fanns någon sådan organisation under honom, då är det han som ska gå, säger Peter Sälling.

”Typiskt svenskt”
Typiskt svenskt att det rinner ut i sanden, säger drabbade som Ekot talat med.

En annan som var med om katastrofen är Charlotta Ölander.

– Eftersom kommissionens rapport var förvånansvärt rak och ärlig hade man kanske förväntat sig ännu större effekter än det som nu har blivit, säger hon.

Hon tycker att statsminister Göran Persson är den som borde avgå i första hand.

Han har bett om ursäkt över att regeringen hanterade hjälpen efter katastrofen så dåligt. Bristerna ska rättas till, säger han och utrikesminister Laila Freivalds. Men ingen behöver alltså lämna sitt jobb efter den hårda kritiken.

”Något mycket större”
Per Jonsson miste sin sambo i katastrofen och tycker att ministrar fått avgå efter som han tycker mycket mindre misstag.

– Det är ju inte bara en Toblerone den här gången, utan det är något mycket större. 

Hur menar du?

– Jag tänker på Mona Sahlin och alla andra struntsaker som har skett. Då får man stå sitt kast, men när det verkligen visat sig att man inte har skött sitt jobb, då händer ingenting.

Per Jonsson är förvånad över att ingen hittills behövt avgå eller frivilligt lämnat sin post efter den skarpa kritiken som fanns i katastrofkommissionen. Samtidigt, säger han, har han blandade känslor inför frågan om någon måste avgå.

– Det är lätt hänt att man är arg och vill ha någon att rikta sin ilska emot och kräva hämnd eller rättvisa av, men det är ju egentligen meningslöst. De kommer inte tillbaka ändå.

– Att saker och ting förändras nu. Någonting händer väl igenom tio år – en ny katastrof. Då får vi hoppas att det hanteras på ett bättre sätt.

”Trotsiga tonåringar”
Ännu en av de besvikna är Titti Björk som var i Thailand när flodvågen kom.

– Det snackas en massa och det är en massa papper hit och dit, men det händer ingenting. Det är väldigt tragiskt. Man känner sig väldigt frustrerad, säger hon.

– Det här att svenska folket har så stort inflytande, att de är folkvalda och det är folkets röst de framför och följer – det verkar som om de bara trampar på svenska folket. De bara lyssnar och sedan gör de ändå som de vill. De är som trotsiga tonåringar hela regeringen och riksdagen, säger Titti Björk.

Ett parti talar om misstroende
Bara centerpartiet inom oppositionen har uttryckt en vilja att väcka misstroendevotum mot ansvariga politiker för att få någon att gå.

Mia Bodén, Peter Sälling och Charlotta Ölander och flera andra drabbade som Ekot talat med tycker också att oppositionspolitikerna kunde ta mer ansvar.

– Jag hoppas att de också tar sitt ansvar här och gör det de borde göra, säger Mia Bodén.

– Det tycker jag också är en flathet, att man inte omgående kräver någons avgång när Göran Persson säger att ingenting kommer att hända, säger Peter Sälling.

– Det är något förvånande att de inte går på hårdare, men kanske också en strategi för att själva inte vilja bli kritiserade senare, säger Charlotta Ölander.

Ekot har under söndagen pratat med samtliga oppositionspartier i riksdagen. Centern, folkpartiet och kristdemokraterna överväger att i nästa vecka driva frågan om en misstroendeförklaring mot regeringen.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".