Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Etanol mindre miljövänligt än man trott

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 05.00
Sliter på miljön.

Etanol är inte så miljövänligt som allmänheten tror och det är fel att subventionera etanoldrivna miljöbilar. Det säger Torbjörn Rydberg, docent vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

– Ja, det ställer stora krav på icke förnyelsebara resurser, säger han.

Regeringen vill att vi ska bort från oljeberoendet. Därför slipper till exempel etanol energi- och koldioxidskatt när det används som motorbränsle. Att äga en miljöbil, som ju kan drivas av etanol, gynnas också skattemässigt på andra sätt.

Men Torbjörn Rydberg tycker att sättet att utvärdera etanolens miljöpåverkan är för dåligt idag.

Sliter på miljön
Man tar inte hänsyn till hela bilden, säger han. Allt det kringarbete och alla de kringresurser som krävs för att framställa etanol räknas inte med. De resurserna är inte förnyelsebara, utan sliter lika hårt som vanligt på miljön.

– Från odling och fram till jäsning och tillverkning av etanolen behöver vi använda maskiner av stål, aluminium, plaster. Det behövs gödselmedel och smörjmedel, det behövs byggnader, infrastruktur och vägar. Och sedan ska spannmålet transporteras, säger Torbjörn Rydberg.

Men om man utvärderar miljöpåverkan på ditt sätt, är etanol då mer farligt för miljön än olja?

– Om jag jämför de två kan jag inte svara vilket som är bättre och vilket som är sämre. Bristen på information är uppenbar, säger han.

Inte optimalt
Han är tveksam till allt det stöd som den framväxande etanolindustrin får.

– Ser vi det i ett naturresursperspektiv, på längre sikt, så ser det inte ut att vara en optimal satsning av tillgängliga resurser.

I stället tycker Torbjörn Rydberg att samhället ska investera i ytterligare i forskning kring vatten- och vindkraft.

– Vi måste hitta ett lagom utnyttjande av, av naturen redan koncentrerade, förnyelsebara resurser. Kring dem kan vi bygga ett uthålligt samhälle. Det är resurser av typen vattenkraft, vindkraft och resurser från skogen, säger Torbjörn Rydberg, docent och forskningsledare vid Centrum för uthålligt lantbruk.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".