Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flickor får bättre skola efter jordbävning

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 06.22
Nya skolor gynnar flickorna.

I jordbävningen i Pakistan i oktober rasade flera tusen skolor samman. Nu ska nya skolor byggas och för flickorna kan det innebära att det blir bättre än före jordbävningen.

Mia Haglund Hillas är chef för svenska biståndsorganisationen Plans verksamhet på plats- en av de organisationer som ska bygga de nya skolorna.

– Då kommer vi verkligen att se till att vi får samma möjligheter för både flickor och pojkar i skolorna och det har inte alltid varit så.

Katastrof tillstånd råder
Organisationen räknar med att vara med och bygga upp ett par hundra nya skolor. Fortfarande råder det ett katastroftillstånd i landet, fortfarande handlar det främst om att rädda liv. Vinterkylan nu kräver dödsoffer, främst personer som insjuknat i lunginflammation.

Över 3 miljoner människor är hemlösa efter jordbävningen. Men samtidigt som det akuta arbetet fortsätter så pågår en långsiktig planering hos flera biståndsorganisationer. Plan kommer att vara i landet under flera år framöver. Mia Haglund Hillas säger att organisationen ska se till att flickorna får lika mycket resurser som pojkarna när nya skolor byggs.

– Pojkarnas skolor är ofta mycket bättre. Man har bättre utrustning. Det finns mer plats för lek och för sport och det är någonting man kan se till nu i återuppbyggnadsarbetet att pojkar och flickor får samma möjligheter.

Killar har bättre möjligheter
Pojkarna har ofta möjligheter att spela fotboll och badminton, medan flickorna har betydligt mindre utrymme att leka på. Också svenska Rädda Barnen kommer att bygga upp skolor. Sonny Andersson som är på plats för organisationen säger så här om vad han tycker är viktigt.

– För det första att tjejerna kommer till skolan och är i skolan, får samma chans till utbildning och att synen på könen förändras till det bättre; att killar och tjejer är lika mycket värda.

Men det tar lång tid att ändra attityder, säger han. Arbetet med att återuppbygga skolor kommer antagligen att starta på allvar när vintern är över. Tillfälliga skolor har byggts upp på flera håll, bland annat i tält och under plåttak. Många barn är rädda för att gå in i byggnader eftersom de upplevde hur skolorna föll ihop och kamrater dog.

Inte handikappanpassade
Skolorna måste också anpassas för alla de barn som blivit handikappade, säger Mia Haglund Hillas på Plan. Det är inte skolorna i bergsbyarna idag, säger hon.

– Man kan inte komma in med rullstolar, det är väldigt svårt att komma in på toaletten till exempel. Det kanske inte finns speciellt material som man behöver och det är också någonting som man kan se till nu att det kommer att finnas på plats.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".