Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ränta på studielån problem för muslimer

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 07.45

Många muslimer vill inte ta lån med ränta, eftersom koranen förbjuder det. CSN tar ut ränta när man betalar tillbaka sina studielån och därför skjuter många upp sina studier för att kunna jobba ihop pengar till levnadskostnaderna.

Mohamed Fathe bor i Eskilstuna och sitter i styrelsen för unga muslimer, en nationell organisation med 6 000 medlemmar. Han har diskuterat studiefinansiering många gånger.

– Redan vid första gymnasieåret började jag tänka på hur jag skulle klara mig när jag kom till högskolan.

Vad får det för konsekvenser?

– Många väljer att studera och jobba deltid för att försörja sig. Sen finns det de som jobbar några år innan högskolan, och sparar ihop så mycket som möjligt för att sedan kunna studera utan lån, säger Mohamed Fathe.

Koranen säger både att det är viktigt att plugga vidare och att man varken ska ta eller betala ränta. Det står för många emot varandra då att ta studielån kan vara enda möjligheten att kunna läsa vidare var man vill.

För några år sen så kom en skrivelse från europeiska fatwa-rådet, en grupp som gör tolkningar i religionsfrågor, som säger att det kan vara Okej att ta ett studielån med ränta om man inte har några andra alternativ och om man skyndar sig att betala tillbaka.

Mohammad säger att den här fatwan har gjort att många fler muslimer tar studielån nu än innan, men själv är han tveksam till att låna med ränta.

– I grund och botten är det faktiskt förbjudet, så det är många som tänker ganska länge på om de ska ta det eller inte, fast det nu finns ett undantag.

Hur gör du själv?

– Jag försöker jobba så mycket som möjligt för att klara mig undan lånet, om det nu går. Om det hade funnits andra möjligheter, till exempel ett räntefritt lån som måste betalas tillbaka snarast, så vore det ett kanonerbjudande för alla unga muslimer, säger han.

Det finns sätt att låna ut pengar utan att ta ränta, i väst så är det framför allt banker i Storbritannien som har börjat låna ut pengar till fasta avgifter i stället för en procentuell ränta. Även vissa företag i Sverige som säljer dyra varor på avbetalning har gjort så att man kan betala ett högre pris men slippa den rörliga räntan.

CSN tittar inte på andra varianter, säger Lena Hallengren, minister med ansvar för studielånen.

– Jag förstår att det kan vara ett problem, men det är det system vi har.

Har ni funderat på att genomföra någon förändring?

– Nej det har vi faktiskt inte, säger Lena Hallengren, minister för vuxnas lärande.

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".