Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biogasbranschen får kritik för höga priser

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 12.50
För dyrt, anser många.

På måndagen har miljöminister Lena Sommestad kallat till sig representanter för biogasbranschen för att diskutera prissättningen på biogas och framtiden för biogas som fordonsbränsle. Många har klagat på att biogaspriset har följt bensinpriset under året trots att biogas är ett inhemskt obeskattat bränsle.

Men Ronald Svensson, styrelseordförande i Svenska biogasföreningen förnekar att man följer bensinpriset.

– Priserna har egentligen inte följt bensinpriset om man ser till förhållandena i hela landet.

Men det är ju många som tycker att det har det och att det dessutom är väldigt olika priser i olika delar av landet?

– Ja, det är sant att det är olika priser, men det beror på förutsättningarna, vad det kostar att bygga, vad man har för avskrivningsregler och vad man har för kostnader för att få fram det här materialet

Biogas är liksom etanol befriad från energiskatt och betalar bara moms. Biogasen är ju ett inhemskt bränsle medan större delen av etanolen importeras.

Idag skiljer sig alltså priset på biogas på olika platser, men miljöminister Lena Sommestad anser att biogasen måste ligga väl under bensinpriset för att bli konkurrenskraftig.

– Min bedömning är att det här kommer att ske på sikt. Nu är det en ung bransch och man har mycket stora investeringar framför sig. Det som är viktigt för mig är att branschen är medveten om vikten av att hålla låga och konkurrenskraftiga priser, därför att biogas är ett framtidsbränsle för Sverige.

Men har ni fått några uttryckliga löften från branschen?

– Vad vi har fått för försäkran är att biogasbranschen säger att de har förutsättningar att ligga en bra bit under bensinpriset på lång sikt. Det här är bränslen som vi från statens sida gynnar genom skattebefrielse. Syftet med det är just att de ska vara konkurrenskraftiga.

Ronny Svensson vill inte göra några utfästelser, men anser att priset på biogas generellt redan ligger under bensinpriset.

– Det är ju cirka 30 procents lägre kostnad att köra på biogas än på bensin. Den här skillnaden kan naturligtvis öka om bensinpriset skenar iväg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".