Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen lovar billigare tandvård

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 16.00
Regeringen lovar sänkta priser för tandvård.

Det ska bli flera hundra kronor billigare att undersöka tänderna, enligt ett vallöfte från regeringen som presenterades på måndagen. Idag kostar det drygt femhundra kronor att undersöka tänderna, men med förslaget ska kostnaden ner till bara ett par hundra kronor.

– Vi har haft en utveckling där allt fler uppger att de avstår från tandvård av ekonomiska skäl. Det är en mycket allvarlig utveckling, och det är den vi vill förhindra , säger Ylva Johansson, sjukvårdsminister.

Så här några veckor före jul kommer Ylva Johansson och regeringens stödpartier med en tidig julklapp till väljarna, som dock bara går att öppna om socialdemokraterna vinner valet. Tandvårdsreformen är så nära ett vallöfte man kan komma utan att rakt ut säga det.

Halvering av priset
Curt Malmborg, som idag är chef för Försäkringskassan och med socialdemokratisk bakgrund i finansdepartementet, har fått uppgiften att snabbräkna på ett förslag som ska kunna träda i kraft i början av 2007.

Redan i mars ska ett första förslag vara klart och tanken är alltså att en rutinundersökning hos tandläkaren ska kosta lika mycket som ett besök hos den vanliga läkaren – en halvering av priset alltså. Det ska också bli billigare för de dyrare tandlagningarna.

Här handlar det inte om ett högkostnadsskydd utan snarare en trappa där staten betalar mer ju dyrare lagningen blir.

Innehållet i julklappen är alltså klart, men finansieringen av paketet är mer osäker. Partierna påstår att pengarna finns undanlagda. Men exakt hur mycket det ska kosta vill de inte berätta.

– Den kommer bli många miljarder. Vi är beredda att tillföra de pengarna till tandvårdsförsäkringen. Vi har det ekonomiska utrymmet att göra det, annars hade det inte varit någon idé att tillsätta någon utredning, säger Ylva Johansson.

Skiljelinje mellan regeringen och vänstern
Det finns en tydlig skiljelinje mellan regeringen och vänsterpartiet vad gäller synen på tandvården. Ylva Johansson har inte målet att tandvården ska bli en del av sjukvården. Det vill däremot vänsterpartiet.

– Vänsterpartiets ambition långsiktigt är att få in den här försäkringen under högkostnadsskyddet i sjukvården. Det kommer inte den här utredningen att leda till, men vi kommer få ett system som gör att vi kan arbeta långsiktigt med det målet, säger Ingrid Burman från vänsterpartiet.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".