Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre arbetsmiljö drabbar kvinnor värst

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 12.26

Arbetsförhållandena har försämrats drastiskt sedan början av 1990-talet, både inom industrin och offentlig verksamhet. De som drabbas mest är kvinnor inom arbetaryrken.

Särskilt missgynnade är kvinnorna, säger LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist.

– Jag tycker att det är en skrämmande utveckling där man kan se att alla grupper har fått en sämre arbetsmiljö. Det är framförallt LO-kvinnorna, det är både en klass- och könsfråga. Det är tydligt att rationaliseringar och att man har minskat bemanningen ute på arbetsplatserna under 90-talet ger resultatet att man får en sämre arbetsmiljö och mår sämre, säger Ulla Lindqvist.

40 000 tillfrågades om arbetsmiljön
Rapporten bygger på siffror från Statistiska centralbyrån som har frågat närmare 40 000 personer hur de på olika sätt upplever sin arbetsmiljö.

Undersökningen jämför utvecklingen från 1991 fram till 2003. 1991 kunde till exempel hälften av arbetarkvinnorna bestämma sin arbetstakt, 2003 var det bara en tredjedel.

Fler arbetare tycker också att deras jobb har blivit mer enformigt. Inom alla grupper, både arbetare och tjänstemän, är det fler som har ont i armar och axlar. Men på en del frågor, till exempel om arbetet blivit tyngre, är det en liten förbättring sen förra undersökningen 1999.

Så det är inte helt nattsvart, säger Ulla Lindqvist.

– Det kan vara ett resultat av att rationaliseringarna kanske har minskat de senaste åren, att de största rationaliseringarna är gjorda. Men det återstår att se om trenden håller i sig, säger Ulla Lindqvist.

”Vi ska se till att ställa de rätta kraven”
LO kräver nu att arbetsgivarna tar undersökningen på allvar och ser till att förbättra arbetsmiljön. Men fackliga företrädare erkänner att även de kunde ha lagt mer krut på arbetsmiljöfrågorna.

Ylva Thörn är ordförande i fackförbundet Kommunal.

– Ytterst åligger det arbetsgivaren men vi ska se till att ställa de rätta kraven och där kan vi bli bättre.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".