Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige säger nej till ny EU-budget

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 12.46

Måndag kväll presenterade EU:s ordförandeland Storbritannien ett nytt förslag till sjuårig långtidsbudget för EU. Förslaget innebär nedskärningar och går i den riktning Sverige vill. Trots det säger regeringen nej.

– Regeringen tycker inte att det här förslaget är möjligt att acceptera. I bästa fall kan det vara en grund för fortsatta förhandlingar. Men det ligger fortfarande en bra bit från en uppgörelse, säger statssekreterare Lars Danielsson.

Vad det handlar om är att Sverige vill betala mindre än i dag.

– Vi behöver ytterligare åtgärder för att förbättra det som kallas Sveriges nettoposition. Det vill säga, att i förhållande till vad vi betalar får vi för lite tillbaka, säger Lars Danielsson.

Vill ha mer tillbaka
Enligt det nya förslaget blir den svenska avgiften när EU-bidragen dragits bort från avgiften drygt elva miljarder kronor räknat på ett år. Den siffran vill regeringen höja. Hur mycket vill inte Lars Danielsson ange.

När EU:s utrikesministermöte ska diskutera förslaget i Bryssel på onsdag blir det för Sverige viktigt vad dom nya medlemsländerna säger.

Det brittiska förslaget innebär jämfört med tidigare mindre pengar till dom nya. Något Sverige tycker är fel.

Regionalpolitiska bidrag
En fråga som ska prövas i Bryssel är om det stämmer att de nya länderna ändå inte kommer att kunna uppfylla dom krav som finns för att kunna använda de regionalpolitiska bidragen.

– Vi har diskuterat huruvida det finns fog för det som britterna säger, nämligen att de nya medlemsländerna inte kommer att kunna absorbera alla de pengar som finns i det här förslaget. Därför är det rimligt att se om man kan reducera utgiftsnivån, säger Lars Danielsson.

Säger nej till förslaget
Riksdagens EU-nämnd har tidigare sagt att regeringen inte på några villkor får gå med på den globaliseringsfond som tidigare föreslagits. Fonden är tänkt att hjälpa regioner som drabbas när företag lägger ner och flyttar till andra länder.

Fonden är trots det med i det nya budgetförslaget.

Men regeringens position är oförändrad.

– Där är regeringen och EU-nämnden helt eniga om att det är ett dåligt förslag. Vi säger nej till förslaget, säger statssekreterare Lars Danielsson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".