Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om mobiltelefoner på rättspsyk

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 12.54

Rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö bryter mot lagen när man beslagtar patienternas mobiltelefoner för att förhindra brott. Det säger Socialstyrelsen i ett beslut, men sjukhuset håller inte med och kommer därför inte lämna tillbaka mobilerna.

– Det tänker vi inte göra förrän vi kommer längre fram i dialogen med Socialstyrelsen. I dagsläget är vi inte intresserade av att lämna tillbaka mobiltelefonerna, säger psykiatridirektör Stefan Bergström.

Varför?

– Vi ser svårigheter att klara vårt uppdrag om vi lämnar tillbaka telefonerna.

Barnporr i mobilen
Det var efter att en patient bland annat laddat ner barnporr via sin mobiltelefon, som sjukhusledningen beslutade att förbjuda och beslagta mobiler. Det gjorde man i form av ordningsregler med motiveringen att mobilerna hotade säkerheten och gjorde det möjligt för patienterna att fortsätta begå brott eller rymma.

Frågan är känslig och en utredning om ändring av lagen pågår. I dag kan bara telefoner förbjudas om det stör andra patienter eller verksamheten genom att man till exempel talar för högt vid matbordet, men inte för att förhindra brott säger Jonas Widell som är jurist på socialstyrelsen.

– Man har inte rätt att fatta sådana här beslut idag för att skydda personer utanför avdelningarna eller förhindra att patienter begår brott.

Är det inte märkligt att man kan få telefonen indragen om man pratar högt men inte om man hotar andra personer?

– Det tycker vi också från Socialstyrelsens sida och det finns ett lagförslag från psykiatrisamordnaren som vi har tillstyrkt och som går ut på att man ska ändra regelverket, säger Jonas Widell.

”Förbudet måste bort”
Även Socialstyrelsen håller med om att lagen behöver göras om, och har därför viss förståelse för Växjöklinkens agerande. Men tills vidare gäller lagens bokstav och mobilförbudet måste bort. Frågan är då hur man agerar om sjukhusledningen vägrar ändra sig.

– Det får vi ta ställning till då, jag vågar inte säga något nu om hur vi ska agera, säger Jonas Widell på Socialstyrelsen.

Kan ni tvinga dem?

– Ja rent formellt kan vi det.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Marcus Sjöholm, SR Kronoberg
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".