Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Junilistan ska bli demokratisk

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 17.45
Nils Lundgren.

Junilistan ska någon gång under nästa höst bli ett parti där också medlemmarna får inflytande över vilka som företräder partiet och vilken politik som ska föras. Idag är det en självvald styrelse som fattar alla beslut.

Partiet håller just nu på att ta fram en handlingsplan för hur det ska gå till.

– Den ska leda fram till en partibildning där det är medlemmar som tillsätter, avsätter och ställer partiledningen till svars för hur de skött sig, säger Junilistans partiledare Nils Lundgren.

Till skillnad från nästa alla andra politiska partier är det i Junilistan inte medlemmarna, eller sympatisörerna, som de kallas, som väljer ordförande, röstar om partiprogram eller beslutar om vilka som ska stå på riksdagslistorna.

Engagerade medborgare
Allt detta sköts i stället av en självvald styrelse där partiledaren Nils Lundgren är ordförande. Han förstår dem som kallar dagens Junilista för odemokratisk.

– Vi har sett det så att vi är ett antal engagerade medborgare som har politiska ståndpunkter för hur de borde vara i politiken. Vi vänder oss till andra och frågar: är ni med på det här? Sen ska vi skapa en organisation kring detta som har interndemokrati, säger Nils Lundgren.

Just nu pågår arbetet med att vaska fram kandidater till riksdagsvalet. Ett trettitotal så kallade nomineringskommittéer har bildats runt om i landet för att plocka ut de personer som anses lämpliga.

Listorna fastsälls sedan av styrelsen. Men nästa höst kommer det att råda interndemokrati också i Junilistan, säger Nils Lundgren.

Medlemmar ska tillsätta ledning
Medlemmarna ska tillsätta och avsätta ledningen, men hur organisationen kommer att se ut mer i detalj vill Nils Lundgren inte gå in på.

– Det kan bli så att vi låter folk runtom i hela landet ha enkla varianter så att de kan ägna sig åt politik. Sen kommer det att det finnas medlemmar som sköter den demokratiska processen. Men de som vill arbeta med politik och debattera ska inte behöva skriva protokoll och sådant, säger Junilistans partiledare Nils Lundgren.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".