Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ingen hänsyn till regeringen i KU"

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 06.00
Gustav Fridolin.

Det blir riksdagens konstitutionsutskott som kommer att avgöra utrikesminister Laila Freivalds framtid. Både de borgerliga partierna och miljöpartiet har bestämt att de väntar med en misstroendeomröstning tills KU sagt sitt.

Miljöpartiets ledamot i KU, Gustav Fridolin, säger att hans parti inte tänker ta någon hänsyn till att det är ett av regeringens stödpartier.

– Det faktum att vi har uttryckt att vi är beredda att använda misstroendevapnet och ytterligare en gång gjort det klart för regeringen, så är vi inget stödparti för socialdemokraterna.

– Vi är tyvärr inget regeringsparti, utan vi är ett parti som samarbetar med socialdemokraterna i vissa frågor. Finner vi att ansvar ska utkrävas är vi inte främmande för att använda det vapnet, säger Gustav Fridolin.

KU-granskning värdefull
Enligt Gustav Fridolin finns det flera goda anledningar till att avvakta KU:s granskning. Dels finns det ett stort demokratiskt värde i att folk får se statsråden bli ställda till svars offentligt, dels för att säkerställa att regeringen verkligen vidtar åtgärder så att misslyckandena vid flodvågskatastrofen inte upprepas. Dessutom kan KU rättsligt reda ut vilka skyldigheter de inblandade hade på ett annat sätt än vad Katastrofkommissionen kunde.

Gustav Fridolins besked om att han inte tänker ta hänsyn till att miljöpartiet samarbetar med socialdemokraterna i riksdagen för frågan om ett misstroendevotum mot utrikesminister Laila Freivalds ett steg närmare.

Driver kritisk linje
Om miljöpartiet driver en kritisk linje mot Laila Freivalds i KU är det naturligt att de sedan också röstar mot henne i en därpå följande misstroendeomröstning i riksdagen.

Då skulle de borgerliga partierna och miljöpartiet bilda den majoritet som fäller henne.

Avgår kanske frivilligt
Gustav Fridolin skulle inte bli förvånad om Laila Freivalds, ställd inför sådana utsikter, avgår frivilligt.

– Det kanske leder till att Laila Freivalds redan innan KU:s granskning är slut överväger om hon kan sitta kvar, säger han.

Och att det inte är tomma hot är statsminister Göran Persson väl medveten om.

– Det är väl inget parti som när man går in i en granskning i ett konstitutionsutskott avstår från att i slutänden kunna hota med ett misstroendevotum. Det är helt naturligt, det gäller ju ofta i konstitutionsutskottet, säger statsministern.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".