Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trängselskatt kan leda till betalningsproblem

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 06.00
Kameror på Essingeleden.

Konsumentombudsmannen kritiserar trängselskatterna i Stockholm. Bland annat kan de korta betalningstiderna leda till ekonomiska problem för Sveriges invånare, framförallt för dem som inte bor i Stockholmsregionen, anser KO.

– Jag tycker fortfarande att det är ett problem att det är så korta betalningstider, säger Konsumentombudsmannen Karin Lindell.

Alla som passerar en betalstation under de tider som det kostar pengar har bara fem dagar på dig att betala. Det är mycket kortare tid än när handlas mot exempelvis faktura då man oftast har 30 dagar på sig att betala.

Bilägaren måste hålla reda på datum
Dessutom måste bilägaren hålla reda på hur mycket som ska betalas och vilket datum betalstationen passerades, förutsatt att bilen inte har en så kallad transponder som drar skatten automatiskt.

För bilister som inte kommer från Stockholm kan det bli dyrbara problem, säger konsumentombudsmannen Karin Lindell.

– Det här kommer att vålla problem för framför allt de som inte bor i Stockholmsområdet och inte känner till det. Jag tycker att det är viktigt att man sprider den här kunskapen.

– Det kommer att finnas personer från landsorten som passerar Stockholm utan att köra på de vägar som är fria från trängselskatt och därmed också bli betalningskyldiga för någonting som de kanske inte har klart för sig och framför allt inte den korta betalningstid och de höga straffavgifter som blir om man inte betalar i tid, säger KO.

Betalning inom tio dagar
Alla skulder, även små skulder på tio kronor, måste betalas inom fem dagar. Betalas inte skulden i tid skickas en påminnelse till bilägaren som då tvingas betala en påminnelseavgift på 70 kronor.

Om bilägaren av någon anledning missar att betala inom en månad ökar kostnaden med ytterligare 500 kronor. Med andra ord kan det bli mycket pengar för alla som inte vet hur de ska göra.

Vädjar om förståelse
Därför tycker Karin Lindell att alla i landet borde få mer information, och hon hoppas att de som driver in pengarna kommer ha lite överseende med dem som inte åker bil så ofta i Stockholm.

– Nu vet jag naturligtvis inte hur detta kommer att tillämpas, men jag hoppas på en större förståelse för de personer som normalt inte åker i Stockholm. För de straffavgifter som man pratar om är ganska betydande minst sagt, säger Karin Lindell.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".