Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressekreterare silar viktig information

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 12.00

Pressekreterare och politiskt sakkunniga hindrar att viktig information når den ansvarige ministern. Det är en slutsats från Katastrofkommissionen efter tsunamin.

– Det får inte i krisögonblicket förvandlas till ett mediaproblem, utan det är ett operativt problem som måste hanteras snabbt. Då tror jag att unga pressekreterare och unga politiskt sakkunniga kanske inte har den bakgrund som krävs för att ställa ministern inför de riktiga frågeställningarna, säger Bo Pellnäs som ingick i kommissionen.

I ett svenskt departement finns ganska många tjänstemän som är experter på allt från fastighetsskatten till den politiska situationen i Kirgizistan.

Politiskt tillsatta sakkunniga
Dessa tjänstemän sitter kvar oavsett om det är en blå eller röd regering, men runt ministern finns också en stab med partipolitiskt tillsatta sakkunniga och pressekreterare som förlorar sina jobb om den sittande regeringen också avgår.

Katastrofkommissionen anser att under tsunamin fungerade de politiska tjänstemännen som ett filter när de lägre tjänstemännen hörde av sig och de politiskt tillsatta pressekreterarna informerade inte ansvariga ministrar.

Kommissionen tycker att detta verkar vara ett allmänt problem och skriver att det kan bli ”pressekreterarens egen värdering av medieaspekten på en fråga som sätts i centrum i stället för behovet av att förse statsrådet med bästa möjliga information om de verkliga förhållandena eller riskerna med en svårbedömd situation”.

”Inget medvetet undanhållande”
Anna Helsén som är presschef hos statsminister Göran Persson säger att ingen politisk sakkunnig eller pressekreterare medvetet undanhåller information till statsråden.

– Det finns inga medvetna filter, det finns ingen som vill förhindra att information kommer fram, tvärtom. Däremot kan det vara organisationsproblem eller andra brister som gör att informationen faktiskt inte kommer fram. Man har konstaterat att det var så i tsunamifallet och det är någonting man får jobba med.

– För oss pressekreterare, till exempel, är det väldigt bra med det som man nu resonerar om, eller rättare sagt det vi har beslutat ska införas, och det är den här beredskaps- och analysenheten som ska börja jobba i januari. Det är en sådan ”early warning-” eller ”tidig varning”-organisation som vi kan ha väldigt stor nytta av, säger hon.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".