Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Ingen lag om majoritetsspråk i Sverige

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 12.16
Det svenska språket ska vårdas.

Uppdaterad 12:50
Svenskan är huvudspråk i Sverige och ska vara ett samhällsbärande och komplett språk. Det beslutade riksdagen i en mycket jämn omröstning om den svenska språkpolitiken på onsdagsförmiddagen. Däremot ska svenskan inte bli Sveriges lagstiftade officiella majoritetsspråk.

– En lagstiftning som har rent symbolvärde utan någon normerande verkan gör varken från eller till, säger Matilda Ernkrans, som är socialdemokratisk ledamot i kulturutskottet.

På onsdagen röstade riksdagen igenom kulturutskottets betänkande om en ny svensk språkpolitik.

Utskottets förslag stärker regeringens proposition om målen med svensk språkpolitik.

Vårdad och begriplig
Svenskan ska vara huvudspråk i Sverige. Svenskan ska också vara ett komplett och samhällsbärande språk. Den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig heter det bland annat.

Utfallet av omröstningen var jämnt, 147 röster mot 145. Tvisten har bland annat gällt om det ska lagstiftas kring svenskan som majoritetsspråk.

En statlig utredning, ”Mål i mun”, föreslog för tre år sedan just att svenskan skulle bli lagstiftat officiellt majoritetsspråk. Det skulle bland annat värna svenska språket mot engelska influenser.

”Symbolisk betydelse”
Den linjen har drivits av oppositionspartierna. Men så blir det alltså inte. Det är olyckligt, tycker Horace Engdahl, Svenska akademins ständige sekreterare.

– Jag kan inte riktigt förstå att man har ryggat tillbaka från det här förslaget. Jag tror att det hade haft en stor symbolisk betydelse att få fastslaget i lagen och kanske till och med i grundlagen om man haft tålamod nog att genomföra en sådan förändring att svenskan är vårt huvudsakliga och samhällsbärande språk, säger han.

– Det kan vara ett gott stöd för att kräva åtgärder på olika fält för att försvara svenskan från att trängas ut från vissa samhällsdominerande sammanhang. Det kan ge större tyngd åt ambitionen att värna svenskan som det övergripande kommunikationsmedlet i vårt samhälle.

Fem minoritetsspråk
Däremot har Sverige fem lagstadgade minoritetsspråk. Det är märkligt, tycker Svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl.

– Jag är rädd att vi får leva utan ett officiellt språk ganska länge framöver. Det är lite löjligt att man har fem minoritetsspråk men inget lagstadgat majoritetsspråk. Men å andra sidan, sådana asymmetrier vimlar ju språket av. Det är verkligheten som är det bekymmersamma, säger Horace Engdahl.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".