Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig tillsyn bakom SL-mutor

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 12.08
Anti-graffitiprojekt var starten på muthärvan.

Bristande tillsyn inom Stockholms lokaltrafik, SL, var anledningen till att trygghetschefen Kjell Hultman under kampen mot graffiti i tunnelbanan kunde ta emot mutor och betala falska fakturor från säkerhetsföretaget Falck.

Hultman förnekar brott, men åtalades på onsdagen för medhjälp till grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

– Det handlar om att en person då tydligen, utan att ha förankrat med andra, har utfört de här besluten och skrivit på de här avtalen, säger Lennart Jangälv som är vd för SL.

Så det var tillsynen som brast?

– Ja, någonting åt det hållet.

Resor och fina middagar
Enligt åtalet ska SL:s före detta trygghetschef Kjell Hultman under fyra års tid ha betalat ut miljontals kronor till säkerhetsföretaget Falck, pengar för betalning av väktartimmar som aldrig utförts, innan någon började misstänka att upphandlingen inte gick rätt till. Samtidigt ska Hultman ha tagit emot mutor från Falck; enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz motsvarande 300 000 kronor eller mer.

– Det är resor, det är fina middagar, det är hyrbilar; det mesta man kan önska sig. I hela Falck, även upp i ledningen gick det mer eller mindre ut ett påbud att allt den här SL-tjänstemannen ville ha det skulle man ställa upp på. Ville han gå på krogen så skulle någon från Falck ställa upp. Han åkte taxi på Falcks bekostnad och har haft ett gott liv, säger stadsåklagare Nils-Eric Schulz, säger Nils-Eric Schultz.

Fyra f.d. Falck-chefer åtalas
Kjell Hultman åtalas nu för medhjälp till grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Sedan tidigare står han också åtalad för grovt mutbrott. Samtidigt åtalas fyra före detta chefer på bevakningsföretaget Falck för grovt bedrägeri för att ha skrivit de falska fakturorna till SL.

– Skälet till att det inte noterades var dåliga rutiner och en grupp som kanske hade lite egna regler i det här uppdraget och då ledde det fel helt enkelt, säger Roland Berndt som är informationschef på Falck.

Vilken typ av egna regler då?

– Ja, att man inte följde de regler företaget i övrigt hade utan arbetade på sitt eget sätt för ett ändamål som man kanske tyckte var bra men det fungerade inte då, säger han.

”Det finns naturliga förklaringar”
Kjell Hultman själv förnekar att han gjort sig skyldig till brott. I tingsrätten kommer han att företrädas av advokat Leif Silbersky.

– Han förnekar brott i alla delar.

På vilka grunder gör han det?

– Han menar att det finns naturliga förklaringar till hela hans agerande och de förklaringarna har han lämnat under förundersökningen. Han kommer att lämna dem, med vissa tillägg, också i samband med huvudförhandlingen, säger Leif Silbersky.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".