Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om tsunamiförhör i KU

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 16.59

Det ser ut att blir strid om vilka politiker och tjänstemän som ska frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott när KU fortsätter sin granskning av regeringens hantering av tsunamikatastrofen.

De borgerliga vill ha många förhör, socialdemokraterna få. Helena Barghoz, folkpartistisk ledamot i KU vill att utskottet ska förhöra åtminstone ett tiotal personer.

– Göran Persson förstås, Laila Freivalds och Ylva Johansson. Men sedan är det förstås väldigt viktigt att också bjuda in de tjänstemän som i högsta grad var engagerade. Då tänker jag naturligtvis främst på Hans Dahlgren men också Per Töresson, Jan Norlander, Kristina Palm och kanske andra namn också.

Vill skapa offentlighet
Helena Bargholz vill att KU ska förhöra alla de personer som kritiseras i Katastrofkommissionens rapport vare sig det handlar om regeringsledamöter eller tjänstemän på till exempel utrikesdepartementet. Inte minst för att skapa stor offentlighet kring frågan.

– Då kan människor som är intresserade, kanske till och med anhöriga som har drabbats, komma och lyssna och höra vad de här personerna säger. Det är det som är den stora skillnaden mellan medborgarkommissionens rapport och vår granskning; att vi har offentlighet kring det. Det tycker jag känns väldigt, väldigt avgörande, säger Helena Bargholz.

Det krävs inte mycket fantasi för att se de politiska motiven bakom vare sig oppositionens eller regeringspartiets agerande i frågan. KU:s vice ordförande, socialdemokraten Göran Magnusson, är mer återhållsam och betonar att det är ministrarna som KU ska granska.

Bara statsråd aktuella
Han nämner själv bara stats- och utrikesministern som rimliga för utskottet att fråga ut och accepterar inte resonemanget om att det finns ett egenvärde i att förhören ger offentlighet åt vad som hände.

– Jag ser inte att det är KU:s grundlagsuppdrag i den här frågan, utan det är återigen statsråden. Det blir tjatigt med det är statsråden som är vår fråga och vill man ha reda på hur olika tjänstemän har talat om det här så finns ju allt dokumenterat av kommissionen. Vi har inte anledning att dokumentera det en gång till, säger Göran Magnusson.

På tisdag ska KU diskutera vilka som ska kallas till utfrågningarna. Utfrågningarna ska sedan enligt planerna äga rum i slutet av januari och ett par veckor därefter beräknas KU:s granskning vara klar.

Pontus Mattsson
pontus.mattson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".