Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kränkningar på barnhem ska utredas

Publicerat torsdag 8 december 2005 kl 05.00
Regeringen vill veta mer om barnhemmen.

Förhållandena för tiotusentals svenskar som placerades på barnhem efter 1950 ska nu utredas. På torsdagen kommer regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka omfattningen övergrepp och missförhållanden.

Bakgrunden till uppdraget är dokumentären ”Stulen barndom” som efter att den nyligen visades i tv lett till att mängder av tidigare barnhemsbarn begärt att få ut sina handlingar.

– Det är en anstormning av nya ärenden. Vanligen får vi in kanske 200 sådana här förfrågningar om sådana här akter på ett år. Nu har vi fått 54 förfrågningar på en vecka, så det är ju ett ökat intresse, uppenbarligen, säger Stefan Höberg, arkivarie på Stadsarkivet i Göteborg.

Vad säger de som ringer?

– Det vill se sina akter. Det är folk som har sett programmet och som har blivit intresserade av att se vad som hände i sin barndom.

På sjunde våningen i Göteborgs Stadsarkiv står fosterbarnsakterna staplade efter varandra i hyllvagnar. Här, liksom på andra håll i landet, berättar arkivpersonalen om ett extra stort tryck de senaste dagarna. Många tidigare barnhemsbarn hör av sig för att få reda på mer om sin bakgrund och varför de placerades på institution.

Det som väckt minnen och frågor är just tv-dokumentären Stulen barndom, där en rad svenskar berättade om hur de behandlades på barnhem. Det var berättelser om bestraffningar, sexuella övergrepp och en känsla av att vara rättslös.

Fler går med i förening
Birger Hjelm är ordförande i föreningen Samhällets styvbarn för fosterhems- och barnhemsbarn, som efter programmet mer än fördubblat antalet medlemmar. Han välkomnar att frågan nu lyfts.

– Det betyder oerhört mycket, för vi som har varit engagerade ideellt i frågan har ju förstått vilken sprängkraft den har, men det har varit så oerhört svårt att tränga igenom. Folk har som aldrig förr trätt fram ur sina stigman och trauman.

Så det har blivit lite som att lyfta på locket?

– Precis.

Vad tror du det här kommer att leda till då?

– Nu är ju frågan så pass väckt att det här kommer inte ansvariga politiker ifrån, utan de måste ta i det här. Och de måste ta i det grundligt.

Redan efter tv-programmet lovade socialtjänstminister Morgan Johansson en ordentlig utredning och nu kommer regeringen ge Socialstyrelsen det formella uppdraget att utreda omfattningen av övergrepp inom institutionsvården för barn mellan 1950 och 1980. En utredning som ska leda till åtgärder, lovar Morgan Johansson.

– Jag är ju angelägen om att få veta vad som egentligen har hänt under de här åren. Jag är också angelägen om att de som har varit utsatta för kränkningar ska kunna känna att de kan få upprättelse, att de kan få berätta om vad de varit utsatta för.

– Sedan vill jag också ha fram åtgärder som kan hjälpa de som kanske bär på svåra minnen från den här tiden, säger Morgan Johansson.

Norska drabbade fick skadestånd
En liknande utredning har tidigare gjorts i Norge. Där slutade den med en officiell ursäkt och med skadestånd till de drabbade. Morgan Johansson utesluter inte att det skulle kunna bli så även i Sverige.

Frågan är varför den här frågan uppmärksammas först nu.

– Uppgifterna om att det stod till så här har ju kommit till vår kännedom nu. Att tillsynen under de här decennierna inte fungerade, det är ju det som har legat i botten. Hade den fungerat hade vi aldrig haft den här situationen för ett antal barn, säger Morgan Johansson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".