Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Metall vill ha inflytande över bemanning

Publicerat torsdag 8 december 2005 kl 05.23

De anställda måste ha större inflytande över bemanningen på en arbetsplats, alltså hur många som behövs för att utföra ett visst mått av arbete. Det anser det nybildade fackförbundet IF Metalls ordförande Stefan Lövfen.

Stefan Lövfen anser att jämsides med löner så ska fack och arbetsgivare också sluta avtal om bemanningen.

– Det måste vara så att företag och fackliga organisationer förhandlar om bemanningen, säger han.

Hårda rationaliseringar
Bakgrunden till att IF Metall kräver avtal om bemanningen just nu är den arbetsmiljörapport som LO kom med tidigare i veckan. Den visade att de flesta grupper på arbetsmarknaden anser att jobbet har blivit tuffare, fler känner sig uttröttade och klagar över värk.

Stefan Löfvens slutsats är att företagen har rationaliserat för hårt. Därför bör facket vara med och bestämma hur många som behövs på en arbetsplats.

– Det här är två parter, en som köper och en som säljer jobb. Det är rimligt att även de som säljer jobb är med och diskuterar hur många som ska utföra ett arbete. Det är orimligt att man slits ut för att för få ska göra för mycket, säger han.

”Hämmar konkurrenskraft”
I förhandlingarna om bemanningen ska man enligt IF Metall noga väga in den aktuella situationen för företaget, men arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist är ändå rädd för att bemanningsavtal påverkar företagets konkurrenskraft.

– Ett företag måste kunna anpassa sig till marknaden och till behov vad gäller upp- och nedgång. Det gäller också arbetstidens längd och förläggning, alltså i slutändan bemanningen. Att låsa upp enskilda enheter skulle skapa låsningar och ineffektivitet, säger han.

Man behöver alltså inte avtala mer än idag?

– Det får vi se i så fall vad det är, då måste man gå ner i de konkreta fallen. Ska sådana avtaö tecknas så måste de vara väldigt anpassade efter de lokala förhållandena, säger Teknikföretagens Karl-Olof Stenqvist.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".