Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken höjer inte räntan

Publicerat torsdag 6 juni 2002 kl 11.00
Inflationens utveckling gör att Riksbanken väljer att inte höja räntan. Det betyder att den viktigaste räntan, reporäntan, ligger kvar på 4,25 procent.
Riksbanken sitter still i båten och visar iskyla i värmen när den träffas för att diskutera hur den svenska inflationen utvecklas. Att hålla inflationen i schack är ju Riksbankens främsta uppgift. Inflationen ökar de närmsta åren Nu lämnas reporäntan oförändrad på 4,25 procent. Skälet är att prisstegringstakten som väntat har fallit tillbaka och det finns skäl att tro på en ytterligare nedgång de närmaste månaderna. Annat var det i höstas och vintras då inflationen låg vid 3-procentsgränsen vid några tillfällen. I takt med att konjunkturen förbättras under de kommande åren är det troligt att inflationen åter gradvis ökar. I dagsläget bedöms dock inflationen ett till två år fram i tiden ligga i linje med Riksbankens mål som är 2 procent, men som egentligen tillåter en pendling mellan 1 och 3 procent. Osäker internationell utveckling Det som på sikt drar upp inflationen är enligt Riksbanken en en internationell konjunkturuppgång som nu har blivit tydligare sedan föregående inflationsrapport. Den stigande tillväxten i USA bedöms bidra till en återhämtning i Europa, även om utvecklingen hämmas av en fortsatt svag arbetsmarknad och dämpad reallönetillväxt. Men Riksbanken betonar att osäkerheten kring den internationella utvecklingen är fortsatt stor. För den svenska ekonomin talar talar det mesta för en försiktig konjunkturuppgång under 2002 och för en förhållandevis god tillväxt åren därefter. Riksbanken tror också att löneökningarna kommer att vara relativt höga de närmaste åren.
Tommy Fredriksson, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".