Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk studie bekräftar akrylamid i mat

Publicerat torsdag 6 juni 2002 kl 20.16
Också norska forskare har hittat det cancerframkallande ämnet akrylamid i vissa livsmedel.
Precis som i det svenska livsmedelsverkets undersökningar handlar det främst om potatischips, pommes frites och stekt potatis. Det norska livsmedelsverket råder nu människor som ofta äter denna typ av mat - att minska sitt intag. Andra rekommenderas att variera kosten och inte steka maten så hårt. Verkets egna studier tyder på att höga halter av akrylamid i mat vållar ett 30-tal cancerfall om året i Norge.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".