Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fondbolagskunder får dålig information

Publicerat torsdag 12 januari 2006 kl 16.46

Fondbolagen får hård kritik av Finansinspektionen för att de är dåliga på att informera sina kunder om villkor. ”Oacceptabelt och med anmärkningsvärda brister”, heter det i Finansinspektionens undersökning om hur 36 olika fondbolag sköter sin information.

– Informationen är en av hörnstenarna i konsumentskyddet på fondområdet. Det vi såg i den här undersökningen, att kunderna fick information i så få fall tycker vi är oacceptabelt. Det är ett stort avsteg från vad regelverket kräver, säger Mattias Olander, enhetschef på FI.

Den information som Fondbolagen enligt lagen ska ge sina kunder är till för att kunden verkligen ska förstå i vad och till vilka villkor kundens pengar placeras, avgifterna, vilken risk som finns med placeringen och hur kunden ska kunna jämföra med andra fonder och produkter på sparandemarknaden.

”Ett oacceptabelt resultat”
För att se hur fondbolagen sköter sig har Finansinspektionens medarbetare låtsas vara kunder och endast i 10 av 40 kontakter med ett fondbolag, fick kunden full information.

Finansinspektionens dom är hård – ”ett oacceptabelt resultat med anmärkningsvärda brister”, lyder den.

Pia Nilsson, vd för Fondbolagens Förening, som har ungefär hälften av de undersökta fondbolagen som medlemmar, håller med.

– Det är bara att ta åt sig av kritiken. Finansinspektionen tycker att materialet är okej, men om det inte når fondspararna så har man inte lyckats, säger hon.

Fick in många klagomål
Finansinspektionen fick många klagomål på banker och fondbolag efter förra kraftiga börsnedgången. Mattias Olander menar, att efter de senaste årens uppgång blir det extra viktigt för fondsparare att veta hur vilka investeringar man vill satsa på.

– Det kan vara bra för fondspararna att redan nu försöka ta del av den här nyanserade informationen och skapa sig en bild av vad det är för investeringar man går in i, så att man inte blir besviken om vi får en ny nedgång framöver, säger Mattias Olander, enhetschef på Finansinspektionen.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".