Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslösheten sjunker men inte i Stockholm

Publicerat fredag 7 juni 2002 kl 12.10
Arbetslösheten fortsätter att sjunka trots många varsel. Nya siffror från Ams visar att i maj var den öppna arbetslösheten 3,5 procent. Och nu märks en vändning också när det gäller ungdomsarbetlösheten som tidigare under året gått på tvärs mot utvecklingen i stort. Men nu ökar inte längre arbetslösheten bland ungdomar.
– Huvudförklaringen är att det trots allt finns en arbetsmarknad som kan fånga upp ungdomarna, säger Berndt Molin på Ams. Varslen har inte höjt arbetslösheten – Vi kan ju se det att varslen inte har fått det genomslag som många hade väntat sig i form av ökad arbetslöshet utan tvärtom så har ju faktiskt den kunnat hållas tillbaka, Berndt Molin. Varsel i industrin Varslen har drabbat industrin medan de nya jobben i första hand kommit i tjänstesektorn, inte minst inom vård, omsorg och andra kommunala jobb. Mest har abrbetslösheten sjunkit i Värmland och i Norrbotten men Norbotten har fortfarande landets högsta arbetslöshet. Stockholms och Uppsala län ligger betydligt bättre till i statistiken men där ökade faktiskt arbetslösheten förra månaden. Stockholm har också stått för ungefär en fjärdedel av de 26 000 varsel som kommit i år. I maj var antalet varsel 5 600.
Johan Prane
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.