Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Stora hot mot underleverantörer

Publicerat måndag 10 juni 2002 kl 08.00
Utslagning hotar svenska underleverantörer till telekomindustrin. I en kommande rapport varnar Verket för Näringslivsutveckling, Nutek, för att företagen saknar kompetens och kapital för att på sikt kunna mäta sig med konkurrenter i låglöneländer. Branschen är också alltför beroende av enstaka storkunder.
Utsikterna för de svenska underleverantörerna till telekom- och elektronikindustrin ser dystra ut. Konkurrensen från internationella jättar som exempelvis Flextronics hårdnar och de dåliga tiderna för sektorn i stort, sätter tydliga spår i priser och orderingång. Sten Axelsson, analytiker på Nutek, ser tydliga risker för en bransch som enligt rapporten syselsätter 20.000 personer i 750 svenska företag. Nuteks genomgång visar att den genomsnittlige svenska underleverantören har 13 anställda. Utbildningsnivån är låg: drygt hälften av företagen saknar anställda med teknisk högskoleutbildning. Bristen på utbildad arbetskraft kan försvåra utvecklingen av nya produkter och bidra till att prouktionen hamnar i låglöneländer, säger Sten Axelsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".