Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Jobb i stället för böter som straff för unga

Publicerat torsdag 26 januari 2006 kl 11.03

Ungdomar under 18 år som begår brott ska få arbeta av sitt straff. Det kommer regeringen att föreslå i en proposition om ett par veckor. I dag är böter det vanligaste straffet för unga brottslingar.

I dag är böter det vanligaste straffet för unga brottslingar.

Det är inte bra, tycker justitieminister Thomas Bodström, eftersom ungdomar sällan kan betala sina böter.

– Det är någonting som istället drabbar en när man blir äldre och hamnar i kronofogdens register. Då är det bättre att man får reaktionen direkt och att man får arbeta av sitt straff, säger justitieminister Thomas Bodström.

Hur ska det här få ungdomar att avhålla sig från brott?
– Genom att samhället direkt markerar att det här är fel och det här accepteras inte, men du ska få en möjlighet att arbeta av ditt straff, säger Thomas Bodström.

Goda förebilder
Han föreslår exempelvis enklare hantverk för ideella föreningar. Arbetet skulle också ge ungdomarna goda förebilder, i motsats till om de hamnar i fängelse bland vuxna kriminella. Men är arbete ett straff som kan avskräcka unga från att begå brott?

– Det är mycket bättre än böter. Sedan har vi ju för de mest grova brotten möjlighet att döma till lagen om särskild ungdomsvård, då är det ju en form av inlåsning samtidigt som man ändå sätter in starka resurser, men det är mer att likna vid ett fängelsestraff.

Medling kan bli obligatorisk
Regeringen kommer också att föreslå att kommunerna ska bli skyldiga att ordna medling, så att unga som begår brott får träffa brottsoffren.

– Därför att den person som har begått brottet ska inse vilken skada man har gjort. Det inser man många gånger inte, säger Thomas Bodström.

Varför ska medling bara gälla för unga gärningsmän, borde inte alla gärningsmän möta sina brottsoffer på det här sättet?
– Jo, det kan man tycka, men det är allra viktigast för de här unga personerna som har hamnat lite snett och som man vill ha tillbaka in i samhället igen, säger justitieministern.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".