Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk flyktingopinion oförändrad

Publicerat tisdag 11 juni 2002 kl 17.09
Svenskarna har inte blivit mera negativa till flyktingar. Trots en främlingsfientlig våg i Europa och debatten om utländska terrorgrupper. Motståndet mot flyktingar är i stället betydligt mindre än för tio år sen.
Det visar en årlig opinionsmätning från Göteborgs universitet. Kring 40 procent vill ha färre flyktingar i Sverige. 1982 var den siffran hela 65 procent. Drygt fyra av tio svenskar, 44 procent, svarar alltså att det vore bra att ta emot färre flyktingar i Sverige. Knappt tre av tio tycker att det är ett dåligt förslag att ta emot färre flyktingar. 65 procent emot 1982 Ungefär så har opinionen sett ut i Sverige sen 1999. För 10 år sen däremot var stämningen en helt annan. Då ville hela 65 procent strama åt flyktingmottagningen, alltså 20 procent fler än i dag. Trots att vågorna i debatten om flyktingar går höga i Europa finns alltså inga tecken på ökad främligsfientlighet i Sverige. Men mätningen är gjord i höstas, så om främligsfientlige Jean Mari Le Pens framgångar i Frankrike eller skotten mot Pim Fortujn påverkat opinionen framgår inte. Sverige mer positivt Statsvetaren Marie Demker säger att flera saker skiljer Sverige från länder där främlingsfientligheten växer. I flera av länderna ser väljarna inga tydliga alternativ till sin nuvarande regering. Det finns också gamla konflikter mellan stora grupper som har olika religion eller språk.
Fredrik Furtenbach, Ekot
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".