Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inburade minkar ska få bättre liv

Publicerat fredag 10 februari 2006 kl 11.45
Ska få bättre liv.

Regeringen och samarbetspartierna vill skärpa villkoren för uppfödning av minkar. På fredagen överlämnade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist ett förslag på förändring i djurskyddslagen till lagrådet, och där ställs flera nya krav på minkuppfödarna.

– Farmarna ska förändra förhållandena i burarna så att minkarna får en bättre yta så att de kan röra sig, att de har berikade miljöer så att de kan klättra, att de kan få ett utrymme för sitt jaktbehov och också vatten att simma i. Hur det här sedan ska utformas i detalj det ska djurskyddsmyndigheten utvecklas, säger Ann-Christin Nykvist.

Många års utredande
Det är efter många utredningar som regeringen nu tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet lämnar ifrån sig ett förslag på förändring i djurskyddslagen, som ska granskas av lagrådet innan propositionen läggs fram slutet av mars.

Förslaget kommer, om det godkänns av riksdagen, att beröra omkring 180 minkfarmer runt om i Sverige som idag föder upp minkar för pälsproduktion.

Nu lever de här minkarna i burar, och det kommer de att kunna göra även i fortsättningen, men det förslaget handlar om är att minkarna skall hållas så att de har möjlighet att utöva sitt naturliga beteende, och de ska ha möjlighet att kunna simma.

Många farmer slås igen
Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund räknar med att förslaget innebär att många tvingas sluta med sin minkuppfödning. Och Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist säger att förslaget kommer att få kännbara konsekvenser.

– Det är klart att det blir svårt för många minkfarmare att leva upp till de här reglerna och vi vet att företag kommer att läggas ner. Därför kommer vi ge ersättning till dem som avvecklar verksamheten och också stöd om man vill ställa om till annan verksamhet, säger Nykvist.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".