Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk skepsis till EU-förslag mot vanvård

Publicerat måndag 17 juni 2002 kl 12.32
EU:s jordbrukskommissionär kan tänka sig en regeländring som gör det möjligt att dra in stödpengar till lantbrukare som missköter sina djur. Men den svenska regeringen är tveksam.
– Djurbidrag och vanvård har inte med varandra att göra, säger departementssekreterare Carl Fredrik Lööf till Ekot.
Idag kan europeiska djurägare kvittera ut stora stöd från EU även i fall då djurhållningen uppvisar allvarliga brister. Det spelar ingen roll hur en djurägare behandlar sina djur, uppfyller man bara villkoren för stöd så kommer pengarna. Och de kan inte krävas tillbaka i efterhand. Stöd trots vanvård I Sverige har kritiken från flera håll varit hård mot att djurskyddslagen och EU:s stödsystem inte får kopplas ihop. Ekot har tidigare berättat om fallet med den djurägare i Västerbotten som dömdes för omfattande vanvård. Trots det fick han behålla de 130 000 kronor han fått i stöd de senaste åren. 30-tal fall Fallet i Västerbotten är inte det enda. Ekots granskning visade att minst 30 lantbrukare som fått sina djur omhändertagna fått stödpengar på tillsammans över fem miljoner kronor under tre år utan återbetalningskrav. Det fanns till och med exempel på lantbrukare med djurförbud som helt lagligt fortsatte att plocka ut stöd år efter år. Grundkrav i ny modell Men nu diskuteras alltså en ändring av systemet. EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler arbetar med ett förslag som går ut på att den som tar emot bidrag också ska tvingas uppfylla vissa grundkrav vad det gäller djurhållning. Modellen används redan i vissa typer av miljöstöd. Men den svenska regeringen gör tummen ner för förslaget. Syftet med dagens djurbidrag är inte att förbättra djurhållningen, menar man, och redan tidigare har tjänstemän på jordbruksdepartemnetet sagt nej till tanken på att koppla ihop stödpengar med djurhållning. Dubbel bestraffning Enligt den svenska synen kan indragna bidrag leda till dubbla bestraffningar, med först domstolsprövning för vanvård och sedan indragna bidrag. Sverige förespråkar istället skärpta djurskyddslagar. – Det är betydligt rimligare att lägga lagstiftningen på den nivå som krävs och få alla lantbrukare att efterleva den, säger departementssekreterare Carl Fredrik Lööf.
Daniel Rundqvist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".