Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

USA omformulerar sin säkerhetspolitik

Publicerat tisdag 18 juni 2002 kl 07.29
USA:s regering håller på att formulera en ny doktrin som bättre svarar mot USA:s beskriving av den nya hotbilden i världen. Den nya policyn innebär bland anant att USA tar sig rätt att slå till först, i förebyggande syfte, mot terrorgrupper och stater som producerar massförstörelsevapen.
Kalla krigets era av terrorbalans är över, och vår tids hotbild kräver att USA slår till i förebyggande syfte. Det är andemeningen i det president Georg Bush själv kallar en ny doktrin där grundpelaren är militär aktion i förebyggande syfte. – Om vi väntar på att ett hot ska materialisera sig, så har vi väntat för länge, sa Bush nyligen i ett tal, där han konstaterade att aktivt handlande är den enda vägen till säkerhet i dagens värld där den gamla avskräckningspolitiken inte längre betyder något. Avgörande förändring Den nya doktrinen har delvis hamnat i skuggan av kritikstormen mot underrättelsetjänsten CIA och den federala polisen FBI, men den innebär en avgörande förändring av den strategi som styrde amerikanskt tänkande under Kalla Kriget. Den nye fienden är inte rationell och har ofta heller ingen nation eller befolkning att skydda. Internationella terroristnätverk låter sig inte avskräckas av vare sig vedergällning eller USAs kärnvapenarsenal. USA vill självt bestämma Irak är utan tvekan det land som står högst på USA:s lista över mål för den nya förebyggande doktrinen. Redan nu arbetar militärhögkvarteret Pentagon och CIA aktivt på att undersöka möjligheten att störta Iraks ledare Saddam Hussein utan att en fullskalig invasion skulle bli nödvändig. Men den nya policyn innebär också möjliga tillslag mot så kallade svaga nationer som där terrorgrupper har kunnat etablera plantskolor. Det innebär att USA tar sig rätt att själv definiera vad det är som utgör ett säkerhetshot mot USA och att handla därefter, även om hotet inte är omedelbart förestående. Kritiker här i USA pekar dels på det omöjliga i att avgöra om stater som har massförstörelsevapen också har för avsikt att använda dem, och dels på faran att andra länder som Israel, Indien, Pakistan och Kina också ska följa USAs exempel och ta sig rätt att agera i förebyggande syfte.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".