Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sverige måste ta terrorhot på allvar"

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 07.45

Sverige måste förbereda sig för terrorattacker. Det finns en aningslöshet i landet kring detta. Det anser Socialstyrelsen som inom kort kommer med en utvärdering av attackerna i Madrid för två år sedan.

– Jag tror att man måste ha en medvetenhet om det. Det innebär inte att man konstant ska gå och vara rädd för att det här ska inträffa, men man ska ha en medvetenhet om att det kan inträffa. Man måste öva, speciellt i våra storstads-regioner, för att hantera det, säger Helge Brännström, överläkare vid katastrofmedicinskt centrum i Umeå och huvudansvarig för Socialstyrelsens utvärdering.

Socialstyrelsen har en speciell enhet som vid katastrofer åker ut för att studera och analysera och dra slutsatser som Sverige sedan kan ha nytta av.

Inom kort presenteras rapporten efter terrorattentaten i Madrid för två år sedan. En av de viktigaste slutsatserna i rapporten är hur man ska hjälpa skadade vid stora terror attacker.

– Vid den händelsen arbetade man med de skadade på så sätt att man tog de svårast skadade från skadeplatsen till en uppsamlingsplats i närområdet där man gjorde de mest livräddande åtgärderna. Sedan kunde man transportera dem vidare till sjukhusen.

– Det är en organisation som i ganska många år har ifrågasatts i vårt land där man menar att man inte ska göra så i storstäder med stor transportkapacitet och närhet till sjukhus. I Madrid, där man har stor kapacitet och stor förmåga att transportera, gjorde man så ändå. Man menar att man räddade många liv på det sättet. Man avlastade dessutom akutmottagningarna, säger Helge Brännström, överläkare vid universitetssjukhuset i Umeå.

Det är bättre att samla folk på olycksplatsen menar du?

– Erfarenheterna från den här händelsen talar för det, säger Helge Brännström vid universitetssjukhuset i Umeå.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".