Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 11 mars 2006

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 15.41

Bloggkrönikans ämnen: socialdemokrat som vill avskaffa landstingen, borgerliga som vill ha trängselavgifter och varför elpriserna är så höga i Sverige.

Avskaffa landstingen, inför vårdpeng och en fri etableringsrätt. Den som skriver så på sin blogg är inte någon borgerlig landstingspolitiker utan socialdemokraten Stefan A Johansson i Helsingborg.

Han fortsätter: 

”Landstingen är en stor och stelbent koloss som bygger på att politiker ska planera och styra vårdens utformning istället för att patienternas efterfrågan och yrkesutövarnas kompetens ska vara det avgörande. Därför är det viktigt att införa en vårdpeng som följer individen istället för att först gå via politiker. Det är också viktigt att tillåta olika former av verksamheter. Landstingen bör avskaffas och verksamheten bör istället skötas av kommuner, själva eller tillsammans med andra kommuner, och av privata aktörer och kooperativa aktörer. 

Specialistvården kan fortfarande vara en regional eller till och med en statlig fråga. Sjukvård är en tillväxtbransch och bör bygga på utbud och efterfrågan.”  

Stefan A Johansson avvisar att han skulle ha en naiv inställning till marknadslösningar, men  

”Jag tror helt enkelt att förutsättningarna för sjukvården förbättras och att lösningarna på problemen lättare kan växa fram om man lyfter bort alla fotbojor och andra inskränkningar. Jag säger istället att sjukvården är alltför komplex för att kunna organiseras av politiker och byråkrater.”   

Också på den borgerliga sidan finns politiker som går emot den egna linjen och tänker om, bland annat om trängselavgifterna i Stockholmstrafiken, till exempel kristdemokraten Anders Wijkman och folkpartisten Gabriel Romanus. De propagerar nu för ett ja till trängselavgifterna i den folkomröstning som ska hållas i Stockholm i höst. 

Fredric Kjellberg med bloggen Kjellberg Sweden applåderar: 

”Som väljare är man inte van vid att politiker erkänner ett politiskt förslag genomfört av motståndarsidan. I alla fall inte så kort tid efter genomförandet. 

Det finns detaljfrågor som man fortfarande anser behöver förbättras, men i det stora hela lägger man sig för att succén är ett faktum och att folkopinionen i takt med de synliga förbättringarna är på väg att vända.  

Svängningen både i opinionen och en annan syn från alliansen är inte bara avgörande för trängselavgifter i Stockholm. Det är också positivt för ett beslut att införa liknande avgifter även i Göteborg och andra svenska städer med korkade trafiklösningar.” 

Danne Nordling gör på sin blogg Skattepolitik och samhällsfilosofi en djuplodande analys av varför elpriserna har blivit så höga i Sverige.  

Orsaken är oligopol, skriver han och fortsätter: 

”I själva verket karaktäriseras den svenska elmarknaden av en utbudsbegränsning som liknar en klassisk kartellbildning - dvs vi har visserligen flera företag som skenbart konkurrerar med varandra, men i verkligheten har de kommit överens om att hålla tillbaka produktionen så att priset blir högre. I fallet med elproduktionen har staten förbjudit utbyggnad av både vattenkraft och kärnkraft och försvårat effektivisering av existerande kärnkraft samt orsakat tvångsnedläggning av viss produktion. 

På ”marknaden” som ändå är kvar uppträder tre stora aktörer som inte har någon anledning att föra en aggressiv prispolitik för att ta marknadsandelar.  

Om vi hade en stat som stod på medborgarnas sida skulle det klassiska receptet vara att starta ett statligt företag som höll lägre priser än de etablerade monopolistiska aktörerna. Detta företag skulle producera till självkostnadspris med ett påslag för normal vinst.  

Varför får vi då inte ett sådant företag? Vi har ju redan ett statligt företag, som bildades just för att elmarknaden inte är någon riktig marknad, och dess namn är Vattenfall. Skälen är många och dunkla. Vattenfalls nuvarande agerande bidrar till ett högt elpris - det tillfredsställer uppenbarligen politiker som inte står på medborgarnas sida (främst miljöpartister). Men även regeringen gillar höga elpriser - då blir momsintäkterna höga och Vattenfall levererar ju dessutom in 25 procent av sin vinst till finansminister Nuder. Vad Vattenfall skall ha övriga 19 miljarder till i ej inlevererad vinst kan man dock fråga sig.”

Citerade bloggar:
Stefan A Johansson: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=4347
Fredric Kjellberg: http://kjellbergsweden.typepad.com/fredric/2006/03/politik_p_rtt_s.html#i1141895084 
Danne Nordling: http://danne-nordling.blogspot.com/2006/03/hga-elpriser-beror-p-oligopol.html#i1141921252 

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".