Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Kommuner bör jämka avgifter för äldre

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 16.48

Det bör bli obligatoriskt för kommunerna att jämka eller sänka avgiften för mat för de 50 000 pensionärer som inte har råd att betala för maten från hemtjänsten. Det föreslår en utredning, som sett över avgifter för äldre.

Maxtaxan i äldrevården har lett till att de äldre i många kommuner får betala en separat matavgift, som ibland är så hög att det blir lite kvar till personliga kostnader.

På fredagen presenterades ett utredningsförslag om hur matkostnaderna kan sänkas för äldre med låg inkomst.

– Vårt förslag är att det är obligatoriskt för kommunerna att jämka eller sätta ner avgiften för mat om det är personer som har ett negativt avgiftsutrymme, som inte har pengar kvar till de personliga behoven. Det rör sig om 50 000 personer idag, säger Helena Starup, som har lett utredningen.

Hälften jämkar inte
Ungefär hälften av de pensionärer som får färdiglagad mat hemkörd, får sin avgift jämkad av kommunen så att de ska ha pengar kvar för sina personliga behov.

Flera kommuner jämkar inte avgiften. När mat och bostad är betald är det ungefär 50 000 pensionärer, som får mindre än miniminivån för levnadsomkostnader kvar, idag är beloppet 4 281 kr i månaden för ensamstående.

Svea Ahlstrén, som bor på servicehemmet Solbacken i Oskarshamn, tycker det vore bra med billigare mat.

– Det är bra om de gör det, säger Svea Ahlstrén.

Är det dyrt med mat?

– Nej, det tycker jag inte. Det är vad man får betala om man går ut och äter, säger hon.

I Oskarshamns kommun kostar lunchen 45 kr för de äldre och man diskuterar att höja lunchpriset med två kronor.

Inte finansierat
Utredningsförslaget, som presenterades på fredagen, har en stor brist, som utredarna själva ser det. Det går inte ihop ekonomiskt.

Per-Olov Nylander från Sveriges kommuner och landsting har deltagit i utredningen.

– Det är svårt att finansiera det. Tanken är att det skulle finansieras genom en höjning av maxtaxan inom äldreomsorgen, säger Per-Olov Nylander.

Hur hög skulle taxan bli om man slår ut effekten för jämkade avgifter?

– I utredningen pekar vi på att man skulle kunna höja den från 1588 kronor per månad till drygt 4 300 kronor per månad, säger Per-Olov Nylander, Sveriges Kommuner och Landsting.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se
Sigrid Ingesson, SR Kalmar
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".