Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt UD-bråk om Helsingforsjobb

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 17.16

Fackförbunden på utrikesdepartementet kommer åter att försöka stoppa utnämningen av den tidigare centerpolitikern Anders Ljunggren som andreman vid den svenska ambassaden i Helsingfors. Facken vill ha en intern rekrytering i stället.

– Vi kommer i början av nästa vecka att påkalla en tvisteförhandling om tillsättningen, säger Åke Isaksson som är facklig ordförande för ST-UF.

Ni försöker hindra den alltså?

– Ja, vi kommer att vilja få en förhandling om detta och att alla argument för och emot läggs på bordet.

Protester på UD
Bråket började redan strax före jul förra året då de fackliga representanterna fick reda på att den tidagare centerpolitikern Anders Ljunggren skulle få tjänsten som andreman vid ambassaden i Helsingfors. En nyhet som också väckte starka protester bland UD-tjänstemännen.

Från fackets sida hävdades att den socialdemokratiska regeringen på det här sättet ville belöna en tidigare samarbetspartner. Anders Ljunggren har under sin aktiva politiska period inom centerpartiet spelat en viktig roll i samarbetet mellan socialdemiokraterna och centerpartiet under 90-talet.

Facket hävdade dessutom att en sådan utnämning var märklig eftersom det formellt råder anställningsstopp på departmentet samt att det finns en rad andra personer inom UD som har minst lika bra meriter för att få jobbet.

Tjänsten utlystes
Efter dessa protester backade UD-ledningen och tjänsten utlystes. Sju personer sökte tjänsten. Anders Ljunggren var en av dem. På fredagen kom beskedet att utrikesminister Laila Freivalds återigen bestämt sig för att tjänsten ska gå till Anders Ljunggren trots att både de fackliga representanterna och personalen vid ambassaden i Helsingfors vill ha en helt annan namngiven person på den posten, en person som redan arbetar vid UD där det råder rekryteringsstopp.

– Anders Ljunggren tillför inte någon kompetens som UD saknar, säger Åke Isaksson.

Beslutet är ännu inte formellt fattat men utrikesminister Laila Freivalds står fast vid att hon vill ha Anders Ljunggren på posten i Helsingfors.

– Det finns olika meningar om det men vi kommer naturligtvis att utse den som vi tror fyller funktionen på bästa sätt.

Men det betyder att beslutet går emot de fackliga organisationernas vilja och även mot ambassadens vilja?

– Ja, det händer ibland att man gör olika bedömningar och då är det naturligtvis viktigt att kunna beskriva varför vi fattar det beslut som vi gör. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna göra det när vi kommer fram till beslut.

Kan du förklara nu?

– Nej, jag gör det när vi fattar beslut, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".