Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Journal på nätet för säkrare vård

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 17.55

Datoriserade patientjournaler ska kunna läsas av läkarna var man än söker vård. Det är en del av innehåller i den nationella it-strategi för vården som presenterades på fredagen.

– Det är något som jag har efterlyst länge, för det är ganska jobbigt att bli slussad mellan olika instanser, att man ska behöva repetera allt jämt, jämt, säger Susanne Broberg, som sökte vård på Södersjukhuset på fredagen.

Marcus Hellkvist är läkare på Södersjukhuset, och han tror att datoriserade journaler som kan läsas av läkare var man än söker vård skulle förbättra patientsäkerheten.

– Det skulle klart underlätta att kunna se var patienten har varit tidigare, kunna se medicinlistor och så vidare, säger Marcus Hellkvist.

Hur mycket skulle det underlätta i att ge patienterna snabb vård?

– Vi skulle nog spara många timmar, speciellt här på akuten, säger Marcus Hellkvist.

Det var de här argumenten som också vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson använde när hon på fredagen presenterade den nya nationella it-strategin för vård och omsorg.

Den är framtagen av regeringen tillsammans med bland annat Sveriges kommuner och landsting, och socialstyrelsen, och ska nu förankras i vården och omsorgen runt om i landet.

Läsa journal på nätet
I strategin ingår också att fler vårdkontakter ska skötas över internet och att patienter i större utsträckning än idag ska kunna läsa sina egna journaler på nätet.

Men flera av förslagen går inte att genomföra utan en lagändring, något som nu utreds av patientdatautredningen, som ska lägga fram ett förslag till vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson efter sommaren. 

– Min bedömning idag är att vi kan genomföra de lagändringarna utan att ändra grundlagen. Det betyder att vi därefter ganska snabbt kan få lagar som möjliggör att man snabbt och enkelt kan överföra viktig information för patienternas säkerhet, säger Ylva Johansson.

Men Esteban Acosta, i väntrummet på Södersjukhusets akutmottagning, känner sig inte enbart trygg av tanken att fler än idag ska kunna se hans journal.

– Man vet inte heller hur många personer som manipulerar informationen, det är det som är lite kontroversiellt, säger Esteban Acosta.

Men Ylva Johansson säger att integritetsaspekten snarare kommer att bli bättre tillgodosedd än vid pappershantering.

– Det är ju viktigt med personens integritet. Min bedömning idag är att vi snarast har bättre möjligheter att skydda informationen med de nya systemen, därför att där har inte alla tillgång, och det syns också vilka som har gått in i systemen. När man har pappershantering är det ingen som vet om det är någon som har tjuvkikat i några papper, säger Ylva Johansson.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".