Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)

JO har tillgång till hemliga handlingar i granskningen av Lars Danielsson

Publicerat lördag 11 mars 2006 kl 04.00
Danielsson i KU.

Det kan bli JO Nils-Olof Berggren som skapar klarhet i var statsminister Göran Perssons närmaste man statssekreterare Lars Danielsson befann sig på annandag jul 2004 i samband med flodvågskatastrofen. Justieombudsmannen har rätt att se alla hemliga handlingar.

Om JO skulle vilja titta på de hemliga handlingar som till exempel finns om in- och utpassering under annandag jul 2004 skulle JO då kunna göra det?

– Ja, JO har tillgång till alla allmänna handlingar även de som är hemliga. Så det skulle jag i och för sig kunna göra, säger JO Nils-Olof Berggren.

Är det aktuellt att göra nu?

– Nej, det är inte aktuellt.

Tror du att du kommer att komma i en sådan situation att du skulle vilja kontrollera detta?

– Det kan jag inte uttala mig om i dag.

Justitieombudsman Nils-Olof Berggren kan alltså bli den som får fram sanningen om var statsminister Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson befann sig under anndag jul 2004 i samband med flodvågskatastrofen.

Avslagit begäran från Ekot
Regeringen har ju som Ekot tidigare rapporterat med hänsyn till risk för rikets säkerhet avslagit vår begäran att få veta om Lars Danielsson finns registrerad i in och utpasseringssystemet i Rosenbad den aktuella dagen.

Nils-Olof Berggren betonar att han fortfarande är i ett insamlingsskede i sin granskning av Lars Danielsson. Men han utesluter alltså inte att han kan komma att begära insyn i in- och utpasseringsuppgifterna.

JO granskar om Lars Danielsson har ljugit inför Katastrofkommissionen och konstitutionsutskottet när han lämnade olika uppgifter om bland annat telefonsamtal till statssekreteraren på utrikesdepartementet Hans Dahlgren.

Listor på telefonsamtal
JO kan även komma åt listor på telefonsamtal om de fortfarande finns kvar, även om uppgifterna är hemligstämplade.

Nils-Olof Berggren har som JO kan i princip fri tillgång till all information han vill ha.

När det gäller datorinloggningar: Det ställdes en fråga i konstitutionsutskottet från kristdemokraten Ingvar Svensson om Lars Danielsson kunde bevisa att han hade dragit igång sin dator den här dagen. Är det sådant som du skulle kunna ta reda på?

– Det kan jag inte svara på rak arm, det är teknikaliteter så det vill jag inte uttala mig om.

Men är det saker som kan vara hemliga för dig?

– Utgångspunkten är att ingenting är hemligt för JO eller för JK.

Så all information som kan finnas har du tillgång till?

– Ja just det, säger JO Nils-Olof Berggren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".