Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på BSE-tester på alla slaktade kor

Publicerat lördag 11 mars 2006 kl 10.50
Kor på den gård i Västmanland där BSE-smitta påträffats.

Om två veckor väntas EU-kommissionen fatta beslut om att Sverige ska klassas som övriga EU-länder till följd av BSE-smittan på en gård i Västmanland.Svenska myndigheter måste då ta prov på samtliga slaktade nötkreatur äldre än 30 månader. Redan nästa vecka ökar provtagningen i samband med slakt.

– Det är klart att jag känner mig ödmjuk inför de krav som kommer att ställas på Sverige. Andra länder som har upptäckt BSE-fall har ju utökat sina provtagningar. Livsmedelssäkerheten sätter vi i första rummet, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Stickprov har tagits hittills
Sverige har hittills varit det enda EU-landet utan BSE-smitta. Därför har Sverige bara behövt ta stickprov på 10 000 slaktade djur om året. Alla självdöda eller nödslaktade djur har testats.

Med den nya situationen blir det uppåt 180 000 djur som måste testas och det ställer nya krav.

– Dels behöver man ju folk som kan ta ut proverna på slakteriet och sedan ska det eventuellt vara extra kylrum eftersom inga delar av de djur som provtas får släppas ut på marknaden innan svaret har kommit, säger veterinärinspektör Lena Hult på Jordbruksverket.

SVA gör alla analyser
Idag görs alla analyser av BSE på Statens veterinärmedicinska anstalt, men SVA kan inte klara 18 gånger fler prover, säger Lena Hult.

– Idag finns det inga godkända laboratorier för den verksamheten förutom SVA i Sverige så det är också en process att de ska hinna bygga upp sin verksamhet och bli godkända, säger hon.

Leif Denneberg, chefsveterinär vid Jordbruksverket säger till Ekot att man redan nästa vecka kommer att öka provtagningen på slaktade äldre nötkreatur i Sverige.

Ökade kostnader
100 miljoner kronor extra räknar man med att det kommer att kosta samtidigt som man har ökade kostnader för fågelinfluensan.

– Vår ambition är att se till att myndigheterna både har de befogenheter och de resurser de behöver för att vi ska kunna hantera den här frågan på allra bästa sätt. Men det är klart att en utökad provtagning innebär högra kostnader, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Idag står slakterierna för kostnaden att skära ut de prover, som krävs medan staten betalar själva analyserna. Det kommer att ta några månader innan man har nått full kapacitet för provtagning, säger veterinärinspektör Lena Hult.

– Alla parter som är inblandade håller nu på att inventera och se över vad det är som behöver göras och vi kommer att ha kontakt med både laboratorier och näringen för att se att vi är i fas. Man kan säga att alla nu har sina hemläxor att jobba med, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".