Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtida risker med H5N1 ska kartläggas

Publicerat söndag 12 mars 2006 kl 08.30

En grupp ornitologer försöker nu på Jordbruksverkets uppdrag kartlägga hur fågelinfluensan har spritt sig i Sverige, samtidigt som riskerna framöver kartläggs. Bland annat vill man veta varför det är just viggar som i så stor utsträckning hittats döda.

– Det är väl antagligen så att viggar inte är några speciellt bra influensabärare utan att de snarare blir offer för viruset. De kan mycket väl plocka upp viruset, men de bär det inte någon längre tid. De är inte anpassade till det här viruset heller.

– Sedan är det ju så att viggar ligger ju ofta väldigt tätt tillsammans på vintern och är det en som får smittan kan den ju föras över till nästa och till nästa och så vidare så att en kedjereaktion sätts igång inom en flock, säger influensaforskaren Björn Olsen, som är en av de ornitologer som ingår i expertgruppen.

Så viggar är extra känsliga?

– Ja, de är antagligen extra känsliga. Vi har ju letat efter snälla influensavirus hos vigg tidigare, men inte hittat någonting.

Granskningen började i höstas
Redan i höstas började Jordbruksverkets expertgrupp med ornitologer kartlägga olika fågelarters flyttscheman, och utifrån dem göra riskbedömningar.

Just viggarna är nu extra intressanta eftersom det nästan bara är de som hittats döda med den aggressiva formen av fågelinfluensan.

Normalt brukar de inte ens bära de lättare influensasorter som vanligtvis finns bland fåglar, och Björn Olsen tror inte heller det är viggarna som tagit smittan till Sverige.

– Jag tror att det snarare är någon annan art som har fört det till Sverige och det skulle kunna vara exempelvis gräsand som å sin sida ofta är bärare av snälla influensavirus och verkar kunna bära de aggressiva också.

Men det är inte säkert att alla fåglar som är smittade dör?

– Nej, det är nog så att det vi ser är toppen på ett isberg. De flesta fåglar inom en given art som kan bära viruset kommer att bara bära viruset utan att bli sjuka och gör sig av med det så småningom. Sedan är det ett fåtal som dör som kanske är extra knackiga av någon annan anledning. Det är kallt nu på vintern så det är svårt för dem, säger Björn Olsen.

Värme sprider ut fåglarna
När värmen kommer sprids dessutom fåglarna ut och en del lämnar också Sverige och därmed kan smittan komma att avklinga, menar Olsen.

– Det är möjligt att vi kommer att se några enstaka utbrott under vårsträcket, men till sommaren tror jag att det här är överstökat för i år ända fram till nästa senhöst, början på vintern. Då kan det möjligtvis starta om, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".