Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig kunskap om statens uppfinnarstöd

Publicerat söndag 12 mars 2006 kl 08.30

Varje år delar staten ut ett par hundra miljoner kronor i bidrag och lån till enskilda uppfinnare utanför de stora företagen och universiteten. Men nyttan av de här bidragen vet staten lite om. Det framgår av en ny, självkritisk, rapport från statliga Itps - Institutet för tillväxtpolitiska studier.

Idén med stöd till uppfinnare är att företag så småningom ska växa och att nya jobb ska komma till. Men staten utvärderar inte sina satsningar på uppfinningar särskilt noga.

Ett exempel ur Itps rapport:

Mellan åren 1994 och 2003 spenderade staten 1,1 miljarder kronor på uppfinnare och fristående innovatörer i ett särskilt program, SIC, där uppfinnarna kunde få både lån och bidrag.

– Det mest anmärkningsvärda, skriver utredaren på Itps, Lars Bager Sjögren, är att uppföljning och utvärdering närmast lyst med sin frånvaro.

Oklart samband med jobb
– Man bör kunna ställa större krav på tydlighet, vilka som ska kunna förväntas få ett stöd och hur man tänker sig att resultatet av stöd ska mätas. Man bör kontinuerligt föra sådana diskussioner på statliga myndigheter för att man ska vara noga med hur pengarna fördelas.

Det är inte givet att de som får uppfinnarpengar av staten också åstadkommer den där tillväxten och de nya jobben.

”Stödet bör tas bort”
I brist på utvärdering gjorde Lars Bager-Sjögren en enkel jämförelse av en särskild sorts lån till uppfinnare inom ramen för miljardsatsningen inom SIC och jämförelsen pekar på att aktiebolag som inte fick något stöd lyckades lika bra som dem som fick det.

– Om en närmare granskning inte visar en bättre träffsäkerhet bör stödet tas bort eller inriktas på annat, skriver Bager-Sjögren i rapporten.

Men någon sådan närmare granskning finns alltså inte. Varken av SIC eller av de nuvarande stöden till fristående uppfinnare, uppskattningsvis i år närmare 200 miljoner kronor.

Per Eurenius
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".