Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilken kontroll har en bolagsstyrelse?

Publicerat söndag 12 mars 2006 kl 12.45

I samband med de senaste turerna i rättegången mot Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson har också frågan aktualiserats om vilken kontroll en styrelse i ett stort börsbolag egentligen har. Frågan hänger i luften efter förhören med Skandias tidigare ordförande Lars Ramqvist och vice ordföranden Bengt Braun.

Räcker det med att styrelseledamöter i ett börsbolag kan hantera en antal tumregler och principer för att begripa om allt går rätt till ett företag? Hur når signalerna fram till styrelsen om något börjar gå snett?

Frågor av det här slaget kryper då och då fram under förhören med toppersonerna i den tidigare styrelsen i Skandia. Lars Ramqvist och Bengt Braun har i och för sig visat upp en en samstämmig, om än senkommen, uppfattning om innebörden och konsekvensen av att bonusprogrammet Wealthbuilder förlängdes på, som det heter, oförändrade villkor.

En förlängning som skulle ge ytterligare 175 miljoner kronor i plånboken för bolagets utländska chefer. När den siffran är framräknad anser både Ramqvist och Braun att frågan är avklarad och lagd till handlingarna. Att det senare uppstår problem är en fråga som inte ligger på deras bord, om de ens insåg att det uppstått ett problem. Alltså det idag välkända problemet att bonusprogrammet gav avsevärt mer pengar till Skandias utländska chefer än beräknat.

Vad ska till?
I tingsrätten blev kommentaren från Lars Ramqvist att han inte hade någon anledning som han sa ”att överpröva” de nya och högre bonussiffrorna.

När de till sist finns med i bolagets årsredovisning, då säger Ramqvist att det var en lapsus att han inte reagerade.

Frågan är alltså: vad ska till för att en styrelseledamot ska göra eller kräva en överprövning?

Ingen överprövning
Det gäller också när den tidigare vice ordföranden Bengt Braun godtog ett pensionsavtal som gav mer pengar till vd Lars-Eric Petersson än det var tänkt. Braun vägleddes då av en princip: pensionen bestäms utifrån ålder och en viss procent av lönen. Om den sedan blir några tiotal miljoner mer eller mindre tycks inte spela någon roll.

– Ett avtalsförslag togs fram till mig för synpunkter. Då utgår jag naturligtvis ifrån att de uppgifter som gäller pension, lön, uppsägningstid och annat sådant är korrekt återgivna och att det inte är för mig att sitta och överpröva det, sa Bengt Braun.

Allt förutsätts vara riktigt
Kan det vara så att det är både alltför enkelt och alltför nödvändigt för styrelseledamöter att inte överpröva eller kontrollera siffror och uppgifter som hamnar på styrelsens bord? Att uppdraget i styrelsen i så fall skulle bli näst intill omöjligt? I synnerhet för en ledamot som sitter med inte bara i ett bolag utan i flera stycken och dessutom ofta kan vara vd i ytterligare ett bolag.

Är det då som arbetet måste vägledas av inövade principer och tumregler? Ansvaret som vilar på styrelsen går ju ändå att klara med ännu en tumregel: siffror som kommer till styrelsen förutsätts alltid vara riktiga, om inte, då faller ansvaret bara tillbaka på dem som räknat fram siffrorna.

Kanske är det en förklaring till att misskötsel och ogentligheter i ett bolag kan pågå under avsevärd tid innan styrelsen begriper vad som hänt.

Och det kan alltså gälla bonusskandaler i Skandia eller luftslott som byggdes i it-bolag på 1990-talet eller vem minns inte Volvo som höll på att göra en storaffär med Fermenta innan en doktorshatt gick upp i rök.

Christer Hillbom, Ekots ekonomikommentator
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".