Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fågelinfluensan sprider sig i Afrika

Publicerat söndag 12 mars 2006 kl 15.00
Insamling av kycklingar för masslakt på en farm i Nigeria.

Ytterligare ett fall av fågelvirus har konstaterats i Afrika, i Kamerun, som därmed blir det fjärde landet i Afrika där viruset påträffats. Detta oroar experter och Världshälsorganisationen WHO, eftersom beredskapen är minimal i Afrika och smittan kan få en explosionsartad spridning.

– Vår beredskap är god, förklarade regeringar runtom i Afrika, när det första fallet av fågelvirus konstaterades hos kycklingar i Nigeria. Sedan upptäcktes viruset i grannlandet Niger, Egypten, och nu hos en tamanka i Kamerun.

I Nigeria följde en masslakt av kycklingar, men bara hos stora uppfödare, och nu har de första - låga - ersättningarna börjat betalas ut.

Pengar och experter saknas
Men pressen runtom i Afrika har varit mördande mot de styrande; ”ju mer regeringar bedyrar sin beredskap, ju mer ihåligt och handfallet framstår deras handlingar”, skriver till exempel East African Standard.

Och det stora problemet för alla länder i Afrika, är att det saknas pengar. Och det saknas expertis, veterinärer och infrastruktur, för att kunna möta en befarad epidemi av fågelvirus.

Kycklingar är ibland det enda hindret mot svält för många, och på den fattiga landsbygden lever familjer med sina höns och kycklingar, och barnen leker bland pickande kycklingar på en dammig gård.

Fattiga vill inte slakta
Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör har uppmanat ministrar runtom i Afrika att avsätta en beredskapsfond mot fågelvirus, även om han insåg att det skulle bli en tung börda för regeringarna.

– Afrika måste möta detta problem självt, och inte tro att biståndsgivare kommer till undsättning. Hur skall man övertyga givare att kompensera några slaktade kycklingar på en bakgård någonstans i en by någonstans i Afrika, undrade Dr Lee Jong-Wook.

Men problemet är att fattiga inte är villiga att slakta till synes friska kycklingar och på marknader i bland annat Nigeria fortsätter handeln med höns som vanligt.

Sist i vaccinkön
Det finns heller inga lager av vaccin i Afrika; nästan all Tamiflu som tillverkats har redan köpts upp av bland annat Europa. Och många regeringar avvaktar för att se om det aggressiva H5N1 verkligen förändras och muteras till virus som smittar mellan människor. Då vill man köpa det vaccinet, men Afrika står längst bak i kön av dem som har beställt ett framtida vaccin.

Ändå är det i Afrika som fågelviruset verkligen kan få fäste och snabbt sprida sig över kontinenten. Och nu när våren kommer, så kommer också de stora flyttfågelstrecken från just Afrika upp till Europa.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".