Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Postfacket kritiskt till hög vd-pension

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 11.55

Fackförbundet Seko är kritiskt till att bolaget inte håller sig till de statliga reglerna när det gäller pensionsutbetalningar till bolagets vd Erik Olsson.

Posten sätter av ungefär femtio procent av lönen i pensionspremier trots att reglerna säger att drygt 32 procent av lönen får betalas ut i pension.

– Först blir man trött när man hör det. Jag tycker att det är mycket märkligt att man inte har tagit itu med det på Posten och att Postens styrelseordförande inte har agerat som hon skulle. Mot bakgrund av att hon suttit med i en förtrondekommission och varit med och utarbetat etiska regler för näringslivet, säger Jan Rudén, som är förbundsordförande för fackförbundet Seko.

Nya regler
I maj 2003 tillträdde Erik Olsson som vd för posten. På hösten samma år skärpte regeringen reglerna för ersättningar i statliga bolag.

Enligt reglerna får pensionen till en ledande befattningshavare med en lön som Erik Olsson bara uppgå till drygt 32 procent av lönen. Erik Olsson har en lön på cirka fem miljoner kronor om året.

Pension vid 60
I Postens fall betalar bolaget ut en premiepension som uppgår till ungefär femtio procent av lönen. Dessutom har han rätt att gå i pension vid 60 års ålder, trots att reglerna säger att pensionsåldern ska vara mellan 62 och 65 år.

– Det blir ånyo så att de höga cheferna blir dåliga förebilder, säger Jan Rudén på Seko.

Även folkpartiets Karin Pilsäter tycker att helstatliga Postens uppgörelse med vd:n är märklig eftersom regeringen ofta kritiserar det privata näringslivets ersättningsnivåer.

– Man ska väl sopa rent framför egen dörr. Jag sätter detta i relation till att man nu går ut med regelverk för hur andra aktiebolag ska göra med sina arvodesfrågor. Ska man lagstifta om att andra aktiebolag måste göra på ett visst sätt när man inte klara av att göra det själv, frågar Karin Pilsäter.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se
Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".