Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Postfacket kritiskt till hög vd-pension

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 11.55

Fackförbundet Seko är kritiskt till att bolaget inte håller sig till de statliga reglerna när det gäller pensionsutbetalningar till bolagets vd Erik Olsson.

Posten sätter av ungefär femtio procent av lönen i pensionspremier trots att reglerna säger att drygt 32 procent av lönen får betalas ut i pension.

– Först blir man trött när man hör det. Jag tycker att det är mycket märkligt att man inte har tagit itu med det på Posten och att Postens styrelseordförande inte har agerat som hon skulle. Mot bakgrund av att hon suttit med i en förtrondekommission och varit med och utarbetat etiska regler för näringslivet, säger Jan Rudén, som är förbundsordförande för fackförbundet Seko.

Nya regler
I maj 2003 tillträdde Erik Olsson som vd för posten. På hösten samma år skärpte regeringen reglerna för ersättningar i statliga bolag.

Enligt reglerna får pensionen till en ledande befattningshavare med en lön som Erik Olsson bara uppgå till drygt 32 procent av lönen. Erik Olsson har en lön på cirka fem miljoner kronor om året.

Pension vid 60
I Postens fall betalar bolaget ut en premiepension som uppgår till ungefär femtio procent av lönen. Dessutom har han rätt att gå i pension vid 60 års ålder, trots att reglerna säger att pensionsåldern ska vara mellan 62 och 65 år.

– Det blir ånyo så att de höga cheferna blir dåliga förebilder, säger Jan Rudén på Seko.

På näringsdepartementet säger man att det inte är bra att posten inte följer riktlinjerna, men Sven Erik Olsson, statssekreterare på departementet, säger att det är Postens styrelses ansvar att titta på om vd-pensionen eventuellt bör oförhandlas.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".