Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtalade adoptivföräldrar släppta

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 14.46
Adoptivföräldrarna släpptes efter rättegången.

På måndagen avslutades rättegången mot de båda adoptivföräldrar i Jönköpingstrakten som misstänks för att ha vållat sin treårige sons död. Dagen slutade med att båda föräldrarna släpptes på fri fot.

På åklagarens begäran beslutade tingsrätten att mamman ska genomgå en rättsspykiatrisk undersökning eftersom bevisen mot henne ses som övertygande.

Åklagaren Stefan Edwardsson hävdade att föräldrarna medvetet brustit i sin omsorg och vill därför se fängelse i minst ett år.

”Medvetet slarv”
– Precis som jag har sagt inför rätten har detta varit fråga om ett litet barn, ett barn som ännu mer än andra små barn har varit maximalt utlämnat till sina föräldrar. Dessutom har jag också sagt att jag tycker att föräldrarna har varit medvetet slarviga, säger Stefan Edwardsson.

Den lille adoptivpojken som just i dag, måndag, skulle ha fyllt fyra år, dog i början av januari av lunginflammation efter att ha drabbats av blodförgiftning till följd av flera stora infekterade sår på kroppen.

Åklagaren målade i sin slutplädering upp bilden av hur föräldrarna mer eller mindre tappade greppet över situationen när adoptionen inte blev som de hade tänkt sig och hur de trots flera varningstecken lät bli att gå till läkare med pojken, trots att det kunde ha räddat hans liv.

Försvaret avvisade anklagelserna
Försvaret menade tvärtom att föräldrarna hela tiden velat pojkens bästa och därmed borde frikännas.

Med hjälp av infektionsläkare Bo Eric Malmvall försökte försvaret också visa att blodförgiftning till följd av sår är mycket ovanligt och att det handlar om ett snabbt förlopp. Att inse att kanske normalt ganska harmlösa infektioner bör tas till läkare kan vara svårt att inse, sa Malmvall.

– Det är den undervisning vi ger till proffsen. Jag vet inte vad man kan ställa för krav på föräldrar som inte är medicinskt kunniga, sa han.

Dom om några veckor
Domen dröjer ett par veckor, men tingsrätten slog samtidigt fast att bevisen mot åtminstone mamman är att se som övertygande, en förutsättning för att hon ska tvingas genomgå den rättpsykiatriska undersökning som åklagaren krävt.

Men det gäller rubriceringen grovt vållande till kroppsskada och inte vållande till annans död som åklagren yrkat i första hand, vilket kan ge en fingervisning om hur domstolen ser på fallet.

I väntan på domen har dessutom båda föräldrarna nu försatts på fri fot.

Daniel Rundqvist , Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".